Mezőgazdasági gazdaságszerkezeti összeírást végez a KSH

A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) 2023. május 15. és július 15. között mezőgazdasági gazdaságszerkezeti összeírást hajt végre Agrárium 2023 néven. A mezőgazdasági adatgyűjtésekből származó információk segítik a gazdálkodókat gazdasági döntéseik meghozatalában, emellett támogatják a döntéshozók munkáját, hogy aktuális, részletes és megbízható adatok segítségével a gazdatársadalmat szolgáló intézkedések születhessenek. A megfelelő döntések előkészítéséhez pontos, megbízható, illetve hiteles és naprakész adatok szükségesek. A kijelölt adatszolgáltatók számára a válaszadás kötelező. Az összeírásról Tóth Pétert, a KSH osztályvezetőjét kérdeztük.

GazdanetPR cikk2023. 05. 10. szerda2023. 05. 10.
Mezőgazdasági gazdaságszerkezeti összeírást végez a KSH

Kikre vonatkozik és hogyan zajlik az adatgyűjtés?

Az idei adatgyűjtésben is kiemelt cél, hogy a gazdálkodók az első szakaszban, május 15. és május 31. között minél nagyobb arányban éljenek az online kitöltés lehetőségével. Az érintettek postai úton vagy e-mailben kapják meg az ehhez szükséges tudnivalókat. Így a gazdálkodók kényelmesen, számukra megfelelő időpontban tudják rögzíteni az adataikat. A második szakaszban, június 1. és július 15. között az ország 941 településén összeírók keresik fel majd azokat, akik nem éltek az online kitöltés lehetőségével. A KSH az összeírást május 15. és július 15. között országszerte mintegy 74 ezer egyéni gazdaság és 11 ezer gazdasági szervezet bevonásával hajtja végre.

Az agrárium mely területeire terjed ki az összeírás?

A földterület hasznosítása és az egyes növényfajok termesztése mellett 2023-ban részletesebb adatokat gyűjtünk majd a talajművelési módszerekről is. Az öntözéssel kapcsolatos kérdések nagyon aktuálisak. Az ültetvényekre vonatkozó blokkban megkérdezzük, hogy milyen gyümölcsfajokkal hasznosítják a gazdálkodók a területüket, valamint az ültetvények korát és állománysűrűségét, illetve például a szőlő fajtáit is.

Az állattartók is több nehézséggel néztek szembe 2022-ben, meglátjuk, hogy ezek hogyan hatottak az egyes állatfajok létszámára 2023-ban.

A mezőgazdasági gépekre, tárolókra vonatkozó blokk újdonságként szerepel a kérdőíven, utoljára tíz évvel ezelőtt gyűjtöttünk ilyen információkat.

Az agrárdigitalizációs kérdések kapcsán pedig a 2020-as első, erre vonatkozó eredmények szolgálnak majd bázisként.

Tóth Péter, az Agrárium 2023 projektvezetője. Kép forrása: KSH

Számítanak-e váratlan adatokra valamelyik területen?

A mezőgazdasági munkaerő adatai mindig érdekesek. A 2023-as információkból kiderülhet majd többek között az, hogy hogyan változott a gazdálkodók átlagéletkora a 2020-as Agrárcenzus során mért 58 évhez képest, milyen a mezőgazdasági végzettségük, és összességében mennyien vesznek részt a gazdaságok tevékenységében akár családtagként, akár alkalmazottként. Az Agrárcenzus egyik új kérdésköre a generációváltással foglalkozott, amelynek eredményeit intenzíven használta a szakpolitika, sőt azóta jogszabály is segíti a gazdaságok átadását. Érdekes lesz megfigyelni, hogy milyen változások következtek be ezen a téren három év alatt.

Van-e esetleg olyan, az adminisztrációval kapcsolatos tudnivaló, amit megemlítene?

Fontos hangsúlyozni, hogy a kérdőívet a teljes gazdaságra vonatkozóan kell kitölteni, függetlenül attól, hogy a gazdaság munkájában hány családtag vesz részt. Ha több néven részesülnek támogatásban, illetve többen őstermelők, de közösen gazdálkodnak, akkor a teljes területről és állatállományról összevontan kell majd adatot szolgáltatni. Ennek célja, hogy követhetők legyenek a gazdaságszerkezetben bekövetkezett változások, és a szakpolitikai tervezés a különböző gazdaságméretek figyelembevételével történjen.

Kép forrása: KSH

Hová fordulhat az, akinek kérdése van?

További információkért keresse fel a https://www.ksh.hu/agrarcenzusok_gszo honlapot! Kérdését felteheti a KSH zöldszámán (06 80 44 20 40), vagy elküldheti e-mailben az [email protected] címre

Ezek is érdekelhetnek