A határon fogták meg a pestises élelmiszert!

Hihetetlen mértéket üt meg az emberi butaság mostanság az ország keleti határain. Már több mint hétezer kiló élelmiszert koboztak el a vámosok és határőrök az ukrán átkelőkön hazánkba igyekvő embereknél. Ugyanis e termékek - például szalámis szendvicsek - hordozhatják a legveszélyesebb sertés megbetegedés vírusát. Az egyik tételről be is bizonyosodott, hogy fertőzött volt.

GazdanetO. Horváth György2017. 12. 11. hétfő2017. 12. 11.

Kép: , Image: 133599612, License: Rights-managed, Restrictions: , Model Release: no, Credit line: Profimedia, Alamy, Fotó: Profimedia

TRANSPORTING THE ANIMALS (PIGS) BY TRUCK TO THE SLAUGHTERHOUSE, BRITTANY, FRANCE
, Image: 133599612, License: Rights-managed, Restrictions: , Model Release: no, Credit line: Profimedia, Alamy
Fotó: Profimedia

Télapó napján, december 6-án fogták meg azt a magánember által hazánkba behozni akart élelmiszertételt, melyről a laborvizsgálat során bebizonyosodott, hogy afrikai sertéspestissel fertőzött disznóból készült és hordozta is a nagyon ellenálló - sózással, füstöléssel - el nem pusztítható vírust. Már egy éve igen szigorúan ellenőrzik a Magyarországra érkezőket, legyen azok fuvarosok, vagy magánszemélyek. A hatóságok sokszor hívták már fel a figyelmet, hogy tilos ukrán területről élelmiszert behozni az országba. Ott ugyanis már egy éve tombol a sertéspestis, ami ellen nem lehet védekezni, csak az állatállományok leölésével, elégetésével. Ennek ellenére folyamatosan kénytelenek elkobozni a határon élelmiszereket. Ebben az évben ezek súlya már meghaladta a hét tonnát!

A pestis ott van a magyar határon, ukrán és román területeken is találtak már házisertést és sok vaddisznót is, mely e kórban szenvedett és hullott el. A csehek és lengyelek is "elúsztak" már, így már csak ezért is jó lenne megőrizni a magyar mentes státuszt. S nem mellékesen azért, mert, ha egy országról kiderül, hogy érintett a betegségben, akkor az onnan származó sertés, sertéshús és húskészítmény kivitelt megtiltják az addigi vevők. Az export hónapokig - de inkább legalább egy évig - leállhat, ami óriási gazdasági veszteséget okoz egy olyan országnak, amely sertéstermékei harmadát a külpiacon értékesíti. Az is óriási kárt okozhat, hogy a betegség által érintett telepeken, azok környékén az összes sertést le kell ölni - a vaddisznókat ki kell irtani - és a tetemeket el kell égetni. Több tízmilliárd forintos veszteséget okozhat az ágazatnak és a húsiparnak, húskereskedőknek egy ilyen betegség!

Egy sertéstelep sem készülhet fel vakcinázással a betegség megelőzésére, ugyanis nincs ilyen szer, és nem is lenne szabad használni azt, ha lenne. Ez utóbbi eset is azt jelentené, hogy az állomány hordozza a vírust, ha gyengített formában is. Ezt pedig az EU nem engedi. Vagyis egy megoldás van: a határt őrizni kell, a környező területeken a vaddisznók számát a vadászok segítségével minimálisra csökkentik, a határforgalmat a lehető legszigorúbban ellenőrzik. A sertéstelepeken minimálisra kell szorítani a személy és járműforgalmat, csak ellenőrzött helyről hozható be oda takarmány, s a fertőtlenítés is folyamatos. A telepeken dolgozók számára oktatást kell tartani, mely során meg kell tanulniuk és érteniük, hogy jobb ha kerülik a telepen kívüli más sertésekkel való érintkezést, otthonról sem hozhatnak be a telepekre akármilyen élelmiszert.

Ezek is érdekelhetnek