Hirdetés – Ki ne emlékezne a jelenetre a Dennis, a komisz című filmből, amelyben Wilson bácsi kertjében 40 évnyi törődésnek köszönhetően épp virágozni készül egy olyan ritka orchidea, amely aztán egy pár másodpercig tartó burjánzás után gyakorlatilag azonnal elhal?

A mi kertünk mozisztárjai

Vajon mi az oka annak, hogy úgy várjuk a növényeink virágzását, mint egy nagy eseményt, mint Wilson bácsi a különleges orchideájának nyílását?

A virágok sokszínűsége szemet gyönyörködtető látványt nyújt számunkra is, pompázatos illatukkal szinte nem tudunk betelni. A virágba borulás a növények életének legszebb időszaka, amely nálunk, embereknél is egy létező életszakasz, amikor azt mondjuk, hogy a virágkorunkat éljük.

Ha van egy talpalatnyi zöld felület, amit megműveltünk, ahol jól érezzük magunkat, az már a mi kertünk. Nem számít, hogy nagykert, hátsó udvar, ágyás, balkon vagy csak néhány cserép. A virágok tapintása, illata és a nyugtató színük mind javítják a hangulatot és lelket öntenek az emberbe.

Ahhoz, hogy jól érezzük magunkat a növényeink társaságában, a növényeknek is jól kell érezniük magukat a környezetükben. Ehhez elegendő néhány dologra odafigyelni, és nem kell újabb 40 évet várni ahhoz, hogy növényeink a mi kertünk mozisztárjaivá váljanak.

Ha kert, akkor mostanság a fókuszban a növényegészségügynek kell lenni.

Virágcsemetéink fejlődése során a tápanyagok és a víz szakszerű biztosítása mellett a legfontosabb harmadik elem a növényegészségügyi higiénia betartása, ami csökkenteni hivatott a gombabetegségek megjelenését. Ezt szolgálja ültetéskor a megfelelő virágföld megválasztása, ahol más egyéb szempontok mellett fontos annak jó vízelvezető képessége is, de ide tartozik a virágok összezsúfolását tiltó jó tanács is, mert ezek a tényezők a későbbiekben komoly megbetegedési kockázatot hordoznak magukban.

Növényvédelem-Virágvédelem:

A higiénés szabályok megtartása mellett is lehetnek olyan hajlamosító, főként időjárási körülmények, amelyek kedveznek a gomba fertőzésnek. Ha nem vesszük észre időben a tüneteket és nem védekezünk ellene, akár végzetesek is lehetnek növényeink számára. Ezért a felnevelésük és babusgatásuk mellett, ma már szinte elengedhetetlen egy-egy növényvédelmi permetezés.

A legnagyobb veszedelem a Szürkepenész (Botrytis cinerea)!

Mindenki által ismert a szőlőfürt rothadását is előidéző gomba, ugyanez a faj szinte valamennyi évelő, egynyári, balkon, cserepes és ágyás növényünket is képes megbetegíteni, amely a levegőből, széllel szállított spórákkal érkezik. Kiültetést követően egészen őszig fertőz, ezért fokozott figyelmet igényel.

Tünetek:

Tőlevelek és virág tengelyek- bimbók, megbarnulnak, fonnyadnak, a virágszirmon szürkés vöröses, vagy barna gyűrűfoltok jelennek meg, végső stádiumban rothadásnak indul a növény, melyen szürke molyhos, pókhálós bevonat jelenik meg.

A betegség fő hajlamosító tényezője a hőmérséklet ingadozás és a levél-talaj hosszú idejű (8-10óra) vízborítottsága. Ha hirtelen, vagy jelentősen lehűl a levegő (pl.frontbetöréskor és utána), ugyanakkor a virágaink levélzete, talaja nedves, a fertőzés biztosan bekövetkezik.

Jó hír, hogy szürkepenész betegségre van egy professzionális megoldása a Syngenta Kft-nek.

SWITCH 62,5 WG, a virágok megmentője

A készítmény kimagasló hatékonyságot mutat a szürkepenész megbetegedés ellen dísznövényekben, virágokban. Nagy előnye,hogy blokkolni tudja a fertőzést és a növényre permetezve nem hagy foltot.

Amennyiben a hajlamosító tényezők jelen vannak, kis kézi permetezőt használva védekezzünk. Összpontosítsunk a hajtás és a virágrészek védelmére.

Egy-egy jól időzített kezeléssel biztos sikert fogunk elérni, amit azután virágözönnel hálálnak meg növényeink. Az „Oscar-díjas” Switch rendezésében garantáltan a mi kertünk mozisztárjai lesznek a virágaink.

Fotó: Syngenta Kft.

A Switch 62,5 WG engedély nélkül megvásárolható termék, munka és egészségügyi várakozási idő a permet beszáradása után NINCS.

Dózírozás: 15 g / 10 l vízbe

A kis kiszerelésben is kapható Switch 62,5 WG-t (10gr) keresse a gazdaboltokban, Oázis és Hermész áruházakban.

 

Hozzászólások

Kövess minket a legfrissebb sportos trendekért és inspirációkért a Facebookon is.