A szomszéd füve mindig zöldebb?

Hirdetés – A kerti gyep-pázsit sokak számára jelent örömöt nemcsak szép színével, hanem használhatóságával is. Játékhoz, kikapcsolódáshoz egyaránt kedveljük, és persze nem elhanyagolandó a pormegkötő tulajdonsága sem. Mégis, amikor átnézünk a kerítésen, a szomszéd füvét mindig zöldebbnek látjuk. „Vajon mindig hozzá esik a napos oldal? Netán többször esik nála az eső?” – tesszük fel magunknak kissé irigykedve a kérdést.

Gazdanet2020. 05. 22. péntek2020. 05. 22.
A szomszéd füve mindig zöldebb?

Hogyan lehet szép gyepünk akár egész évben?

Mit kell tennünk a tartós, jó minőségű füvünk fenntartása érdekében?

Erre az összetett kérdésre nehéz megadni a precíz választ, azonban ha sikerül az alapok mentén a sarokpontokat kis odafigyeléssel elvégezni, nagy eséllyel szebb lehet a gyepünk a szomszédunkénál.

Alappillérek

Sokan megelégednek azzal, hogy hét végén csak lenyírják a gyepet, esetleg meglocsolják. Ennél azért kicsit több figyelmet érdemel, főleg, ha éveken át gyönyörködni szeretnénk benne. Az alapoknak természetesen rendben kell lenniük, ilyen a talaj-előkészítés, vakondháló-alkalmazás, kézi vetés vagy a gyepszőnyeg szakszerű telepítése. Továbbá az ősszel és tavasszal elvégzett alapos gyepszellőztetés késes géppel és a tápanyagok visszapótlása már áprilistól, használva a lassú tápanyag-leadású (2-3 hónap) mikroelemes műtrágyákat.

Sarokpontok

Fűnyírás: Bárki is felel a családban a fűnyírásért, néhány alapszabály betartásával sokat tehet a fű egészségesen tartásáért. Jó tudni, hogy szakszerűen akkor járunk el, ha a fűszálak hegyéből a magasságuk max. 1/3 részét vágjuk le. Heti egyszeri nyírással fenntartható a jó minőségű gyep, amennyiben tartjuk a 6-8 cm vágásmagasságot.

Ha hetente alacsonyra (2-3 cm) nyírjuk, akkor a levélzet kiritkul és elgyomosodik, ha pedig tartósan magasan tartjuk, akkor a gyep töve megnyúlik, alacsonyra levágva akár ki is száradhat.

Öntözés: A gyep öntözését lehetőség szerint hajnalban-reggel végezzük, kerüljük az esti vízkijuttatást. 30 °C alatt elegendő 2-3 naponta vizet adagolnunk a gyepre, nyári melegben azonban naponta szükséges az öntözés. Vigyázat! Kánikula idején a meleg-párás környezetben a gyepek érzékenyek lesznek a gombás betegségekre.

Növényvédelem: Ne csak nyírjunk és öntözzünk, hanem védekezzünk is! A gombás betegségek évről évre fokozatosan legyengítik, végül elpusztítják a gyepünket. Halogatott védekezés esetén is folyamatosan kiritkul a pázsit, és átveszik az uralmat a gyomok. Ezért fontos az ellenük való védekezés.

Jellemzően két időszakban okoznak problémát a gombák: tavasszal (március-április) fertőz a hópenész és nyári hőségben (július-augusztus), amikor több és változatos gombafajok jelennek meg.

Tavasszal kell tehát figyelni a hópenészre. Jele a foltokban elsárguló pázsit, amely a védekezés hiányában ki is pusztul. Ha ilyen elváltozásokat látunk a gyepben, akkor mielőbb be kell avatkoznunk!

A másik nagyobb odafigyelést a nyári hőstresszidőszakban igényli a fű, mert ilyenkor már legyengül az állapota. Öntözés vagy záporeső után megérkeznek a levegőből a gombaspórák, és megtörténik a fertőzés. Később a pázsit alsó levelein apró sárga, barna, fekete foltok jelennek meg, amelyek már a gomba szaporítóképletei. Ekkortól széllel tovább fertőződhet a gyepünk, de mi magunk is akaratlanul terjeszthetjük tovább a betegséget a fűnyírónkkal és a további fűnyírásokkal. Ezért fertőzés után alapszabály, hogy a teljes kerti gyepet le kell permetezni!

Jó hír, hogy mindkét védekezésre van egy professzionális megoldás, a költséghatékony Switch 62,5 WG gombaölő szer, amely kimagasló hatékonyságot mutat a gyep gombabetegségei ellen. Már egy-egy jól időzített kezeléssel is sikert fogunk elérni. Tavasszal a hópenész ellen locsolókannába bekevert Switch 62,5 WG-vel öntözzük meg a foltokat, nyáron pedig háti permetezővel védjük a teljes gyepfelületet. Dózis: 10 g/5 liter/100 m2

Mitől lesz a saját füve zöldebb a szomszédénál?

Három dolog betartásával mindenképp: rendszeres fűnyírás 6-8 cm vágásmagasságra, hajnali, kora reggeli öntözés és Switch 62,5 WG gombaölő szer használata!

A Switch 62,5 WG engedély nélkül megvásárolható termék, munka és egészségügyi várakozási idő a permet beszáradása után NINCS.

A kis kiszerelésben is kapható Switch 62,5 WG-t (10 g) keresse a gazdaboltokban, Oázis és Hermesz áruházakban.

Ezek is érdekelhetnek