A vásárló védelméért dolgoznak

Ezentúl nem csak a fogyasztó elé kerülő termékek eredetét, minőségét, megfelelőségét vizsgálhatja a fogyasztóvédelmi hatóság, hanem már a raktárakban, a nagykereskedőknél, az importőrbázisokban fellelhetőekét is.

GazdanetO. Horváth György2020. 07. 02. csütörtök2020. 07. 02.

Kép: Újpesti vásárcsarnok vásárlás vásárló Piac zöldség gyümölcs termelői 2019.07.09 fotó: Németh András Péter, Fotó: Nemeth Andras Peter +36208281361

A vásárló védelméért dolgoznak
Újpesti vásárcsarnok vásárlás vásárló Piac zöldség gyümölcs termelői 2019.07.09 fotó: Németh András Péter
Fotó: Nemeth Andras Peter +36208281361

Az Innovációs és Technológiai Minisztérium kezdeményezésére – ellenszavazat nélkül – elfogadott törvénymódosítás elemei augusztus második felében lépnek hatályba.

A fogyasztóvédők nem csak a végfogyasztás – a kiskereskedelmi (webáruházas) vásárlás során – ellenőrizhetnek, járhatnak el jogsértés esetén, hanem már a kereskedelmi lánc öt pontján is: a kiskereskedő mellett a raktárt, a nagykereskedőt, az importőrt és a gyártót is ellenőrizhetik.

Eszközöket, címkézési, csomagolási és egyéb munkafolyamatokat vizsgálhatnak, iratokat ismerhetnek meg, díjmentesen mintát vehetnek a szakemberek.

Többször érkezett jelzés olyan megtévesztésről is, amikor a külföldről importált árucikk csomagolására (a vásárlói bizalom fokozása érdekében) „magyar termék” címkét ragasztottak – eddig ezt sem lehetett ellenőrizni. A tipikus visszaélések egyike volt, hogy a hatóság eddig csak nyilatkoztatni tudta a vállalkozást az egyes árucikkeknek a raktárban elérhető darabszámáról.

Most például meggyőződhet arról, hogy egy webáruház okkal sürgette-e a fogyasztót a gyors döntésre azzal, hogy a honlapon figyelmeztető feliratban jelezte: „már csak 5 termék van raktáron”.

rHa a cég valótlan készletinformációt közöl, agresszív kereskedelmi gyakorlatot valósít meg, ami akár 2 millió forintig terjedő bírsággal szankcionálható.

Ezek is érdekelhetnek