Alapítvány kezeli Mezőhegyest

Tartós állami tulajdonban marad a Mezőhegyesi Ménesbirtok, de a vagyont egy új alapítvány fogja kezelni. Erről számolt be a minap Lázár János és Csányi Attila, a Jövő Nemzedék Földje Alapítvány kuratóriumának két tagja.

GazdanetO. Horváth György2021. 11. 19. péntek2021. 11. 19.
Alapítvány kezeli Mezőhegyest

Alapcél, hogy a kormányzat Mezőhegyesen megakadályozzon egy esetleges újabb privatizációt. Ezért olyan forgalomképtelen vagy korlátozottan forgalomképes vagyonelemek létrehozására törekedtek, aminek az alapítványi forma megfelel. Lázár János szerint ez hibrid mód: bár alapítványi vagyon keletkezik, közfeladatot kell ellátnia és közérdekű tevékenységet végez.

Így a Jövő Nemzedék Földje Alapítvány birtokába kerül a Nemzeti Ménesbirtok és Tangazdaság Zrt. 100 százalékos részvénycsomagja, valamint 8219 hektáros termőföldvagyon és 1839 hektár erdőterület vagyonkezelői joga. Az összesen 10 058 hektárnyi földterület nem lesz forgalomképes, a földhivatal által bejegyzett elidegenítési és megterhelési tilalom alá esik majd, bérlője pedig a Nemzeti Ménesbirtok és Tangazdaság Zrt. lesz.

E terület tehát nem fogyhat, viszont nem elképzelhetetlen, hogy gyarapodni fog. A Ménesbirtok integrációs tevékenysége nyomán a föld- vagy agrárcég-felvásárlásokat itthon és a környező országokban egyaránt elképzelhetőnek tartják a kurátorok.

Mezőhegyes a jövőben olyan mintagazdaság lesz, ami akár digitálisan is átadható bevált gyakorlatokat, jelentős adatvagyont és a XXI. század kihívásainak megfelelő tudásanyagot teremt. Részt vesznek egy szakközépiskola működtetésében is, ahol vonzóvá tehetik az agráréletpályát a fiatalok számára.

A Jövő Nemzedék Földje Alapítvány kuratóriumának tagjai Lázár János elnök, Bal­czó Barnabás, az MFB Invest Zrt. vezérigazgatója, Csányi Attila, a Bonafarm Csoport Zrt. vezérigazgatója és Kerezsi Miklós, az ABO Holding Rt. képviselője. Győrffy Balázs, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara elnöke a szervezet delegáltjaként tevékenykedik, Vida József, a Magyar Takarékszövetkezeti Bank Zrt. elnök-vezérigazgatója lesz a felügyelőbizottság elnöke. Az alapítvány munkájában részt vesz Jakab István, a Magosz elnöke, parlamenti alelnök, és állandó helyet kap Mezőhegyes város mindenkori polgármestere, napjainkban Papp István. A pénzügyek ellenőrzéséért Naszvadi György felel majd, a könyvvizsgálói feladatkört Jeszenszky Miklós tölti be.

Csányi Attila elmondta: Magyarországon a Ménesgazdaság a legnagyobb összefüggő területű birtok – bár a Bonafarm és a Mészáros Csoport ennél jóval nagyobb területtel rendelkezik, de azok földrajzilag elkülönülnek egymástól. Beszélt az alapítvány gazdasági hátteréről is: bevétele a vagyonkezelésbe kapott szántók bérbe adásából származik, ami évi 600-650 millió forint, ezen felül a tervek szerint 300-350 millió forint osztalékkal is számolnak. Így évente nagyjából egymilliárd forintból gazdálkodhatnak.

Ezek is érdekelhetnek