Avarégetés: elméletileg eddig is tiltott volt...

Főzni szabad lesz továbbra is, de avart és ágakat égetni az egész ország területén tilos a jövő év elejétől.

GazdanetO. Horváth György2020. 06. 25. csütörtök2020. 06. 25.

Kép: Soltvadkert, 2008. február 28. Venyigét égetnek egy almáskertben. tavaszi munkák, metszés. Fotó: Ujvári Sándor

Avarégetés: elméletileg eddig is tiltott volt...
Soltvadkert, 2008. február 28. Venyigét égetnek egy almáskertben. tavaszi munkák, metszés. Fotó: Ujvári Sándor

Ahol még nincs, ott vélhetően gyorsan megjelennek a bog­rá­csoláshoz használt, nagyobb átmérőjű, tűzrakásra alkalmas kerti építmények. Mert főzni szabad lesz továbbra is, de avart és ágakat égetni az egész ország területén tilos a jövő év elejétől. Elméletileg eddig is így volt, de szinte alig akadt önkormányzat, amely saját rendeletében ez alól a hét meghatározott napjára ne adott volna felmentést.

Így nyílt alkalma a kertet gondozó lakosságnak, hogy a felesleges avart és gallyakat elégethesse. Sokan már évek óta inkább komposztálták a növényi hulladékot.

Mások pedig szinte hetente több­zsáknyi levelet, gallyat, fűnyiradékot raktak ki a kapujuk elé, hogy azt a hulladékgyűjtő cég elvigye. Nos, vélhetően a zsákok száma a sokszorosára növekedik 2021-től, ha már országosan tilos lesz az avarégetés, ami alól az önkormányzatok sem adhatnak ideiglenes felmentést.

Bár a szabályalkotó parlamenti pártok többsége a döntést követően hangsúlyozta, hogy a cél a zöldhulladék otthoni újrahasznosítása, so­kan szkeptikusak e téren. Hiszen a legtöbb kerttulajdonos eddig is megtehette volna, hogy a kert egyik eldugottabb részén pár négyzetméternyi területen komposztálót alakít ki, ahonnan aztán évente akár 1-2 köbméternyi értékes termőtalajt, komposztot termelhetne ki az egész kertjét ellátva.

Inkább maradt a kukászsák, amelyért még fizetni is kell néhány száz forintot. Pedig a komposztáló több tízezer forintot is hozhat a konyhára. Csak néhány órás fizikai munkát kell végeznünk egy köbméter humuszkomposztért, ami ezerliternyi termőközeg. A 25 liternyi általános virágföld ára legalább ezer forint, és általában csak jól-rosszul elkorhadt, komposztálódott tőzegmohából áll.

A zsákos föld szűken számolt árával kalkulálva egy köbméter otthoni komposzt 40 ezer forintot ér – tehát ennyit hoz egy kisebb méretű házi komposztáló­berendezés a család konyhájára, és még a kerti hulladék zsákolásával sem kell foglalkozni.

Egyébként a jó kertész eddig sem hobbiból égette a gallyakat és a leveleket: ugyanis sok növényi rész nem komposztálható, mert növényi betegségeket, kártevőket tartalmaz. Ezektől a legbiztosabb égetéssel megszabadulni.

Nos, erre lesz jó a kerti sütő, ahol kisebb adagokban, a bográcsolás előtti parázskészítést megelőzve, a hatóságok fellépésének veszélye nélkül megsemmisíthetjük a kisebb tételeket.