A szárazság miatt legalább 15-20 százalékkal kisebb búzatermésre számítanak a szakértők. Ez kicsit meghúzta a mélyben lévő árakat, de még így sem lehet örülni, és a többség veszteséggel zárja az aratást.

Az aszály kicsit felhúzta a búza árát

A betakarítható mennyiség a csapadékszegény időjárás miatt csökkenhet a búzatáblákon, az árakra pozitívan hatott az aszály híre. A búza mellett a kukorica világpiaci jegyzése is alaposan megugrott. A szokásos 5 millió helyett az idén 4 millió tonna búzatermésre számítanak a gazdálkodók. Nem kérdés, hogy a világpiacot a magyar kedvezőtlen adatok nem ingatják meg: továbbra is marad a nyomott ár, változás akkor lesz, ha nagy termesztő körzetekből is hasonló mértékű veszteségeket prognosztizálnak.

Lassú, de emelkedő trendben mozog a búza jegyzése a párizsi árutőzsdén. Az elmúlt hetekben folyamatosan ingadozott az árfolyam, legutóbb 169,50 eurós értéken zárult a termény kereskedése, ami az időszak legmagasabb szintjét jelenti. A chicagói piacon is lassú tempóban erősödött a búza jegyzése. Az utóbbi hat hónapban összességében tíz százalékkal drágult a termény a tengerentúlon. Az elemzők szerint jelenleg kérdéses, hogy tartósan 165 dollár fölé kerülhet-e a jegyzés.

Június első hetében erősödött a forgalom, ami kellő muníciót adhat a további erősödéshez. A magyar piacot továbbra is a kivárás jellemzi. Az árutőzsdén alacsony az érdeklődés a búza iránt, ahogyan az azonnali piac sem pörög. Az étkezési búzával hozzávetőlegesen 46 ezer, a takarmánybúzával pedig 42 ezer forint környékén kereskednek.

A kukorica esetében élénkebb a forgalom a hazai piacon. A tőzsdei árfolyam továbbra is stabilnak mondható, március elsejétől – egy apróbb áprilisi ingadozástól eltekintve – tartósan 44 ezer forintért lehet jegyezni a terményt. Az azonnali piacon is hasonló a helyzet. Bár az elmúlt hetekben felfelé indultak a kukoricaárak a párizsi tőzsdén, még így is hat százalékkal olcsóbban kel el az áru, mint egy évvel korábban.

A múlt héten 175 euró környékén állt a kukorica árfolyama a francia fővárosban. Chicagóban eközben jelentősen megugrott a termény ára, ami a forgalomra is ösztönző hatással volt. A 150 dolláros tonnánkénti ár az eladók fantáziáját is megmozgatta. A duplájára emelkedő forgalom 152,65 dollárig repítette a kukorica árfolyamát a tengerentúli tőzsdén.
 

Kövess minket a legfrissebb sportos trendekért és inspirációkért a Facebookon is.