Több és időben elhúzódó részletekben jutnak csak hozzá a tejtermelési támogatásokhoz a tehenészetek – derült ki a tej terméktanács tájékoztatásából.

Csak csepegni fog a tejpénz

A tejtermelők a nekik járó támogatásokat nem egy összegben, hanem részletekben és eltérő időpontokban kapják meg – hívja fel a figyelmet a Tej Terméktanács. A szakmai szervezet MTI által hivatkozott közleménye szerint az elmúlt hetekben a támogatásokról a tej termékpálya szereplőit is megtévesztő információk láttak napvilágot, ezért tartották szükségesnek a támogatási jogcímek és azok kifizetésének időpontjait pontosítani.

A SAPS, top up – a termeléstől elválasztott, történelmi bázis kvóta alapú támogatás, ami kilogrammonként 8,50-8,60 forintot tesz ki – előrehozott kifizetése ez év októberében kezdődik. A következő évi támogatás kifizetésére várhatóan 2011 tavaszán kerül sor.

Az Európai Közösség ide vonatkozó tanácsi rendeletének 68. cikkelyében foglalt támogatási lehetőségek alapja az értékesített tej mennyisége,- beleértve a közvetlenül értékesített és az exportra kerülő tej mennyiségét is.

A támogatás mértéke a 2013-as bruttó nemzeti támogatás 3,5 százaléka. Ez 46,2 millió euró, ami az árfolyam változás függvényében 12,0-12,5 milliárd forintot tesz ki. Ezt az összeget tejágazati támogatásként fizetik ki, várhatóan 2011-től.

Az “Új kihívások – gazdaság élénkítő csomag” keretében a tejágazat szerkezetátalakítása jogcímen rendelkezésre álló forrás – amit elsődlegesen állatjóléti intézkedésekre szánnak – 48,3 millió euró (mintegy 12,5-13,5 milliárd forint). E jogcím alkalmazására csak 2011-2012-ben kerülhet sor.

A támogatás bevezetéséről az uniót tájékoztatni kellett, ennek határideje augusztus elseje volt. Így ez ügyben jelenleg Magyarország a brüsszeli jóváhagyásra vár – tartalmazza a terméktanácsi összefoglaló.

Friss cikkek

Megjelent a Szabad Föld legújabb száma
2022.09.30.
Templomrombolók kora
Tanultak és szülnének
Legszebb perceink
Az Állatorvostudományi Egyetem és a Rákvakcina BVM Kft. együttműködik egy új kutatás érdekében
Látásmódok találkozása
Hogyan lehet csatlakozni a Mediaworks Tehetséggondozó Programjához?
Újabb kurzust indít a Mediaworks Tehetséggondozó Program
2022.09.23.
Lúdas Matyi – fóliában
A Gymnema Sylvestre 6 lenyűgöző egészségügyi előnye
Pletykák kereszttüzében
Hívogató kéz a hegyen
Nem hallgatni, beszélni
Kövess minket a legfrissebb sportos trendekért és inspirációkért a Facebookon is.