Csökkenő árak, közeledő veszélyek

Az utóbbi két hétben ismét nagyot estek a hazai sertésfelvásárlási árak. Mindez vélhetően a német húspiaci gondokkal magyarázható, ami egyre komolyabb helyzetet teremt Európában. A német vágókapacitás hetede állt le, pedig a pestis még át sem lépte az országhatárt.

GazdanetO. Horváth György2020. 08. 02. vasárnap2020. 08. 02.

Kép: Malacod lehet -interneten hízlaltathatsz magadnak disznot-. Cégénydányád sertés 2018.03.13 fotó: Németh András Péter, Fotó: Nemeth Andras Peter +36208281361

Csökkenő árak, közeledő veszélyek
Malacod lehet -interneten hízlaltathatsz magadnak disznot-. Cégénydányád sertés 2018.03.13 fotó: Németh András Péter
Fotó: Nemeth Andras Peter +36208281361

Egyre nagyobb a baj az európai sertéstartók és a vágóhidak, feldolgozók körében. Leginkább a németországi kapacitások folyamatos leállása miatt alakult ki: már minden hetedik üzem nem dolgozik.

Alapvető oka a ko­­ronavírus miatti intézkedéssorozat: a tömeges fertőzések éppen a húsfeldolgozókban tevékenykedő szakemberek körében alakultak ki – akadt rá példa, hogy több százan is megbetegedtek egy-egy munkahelyen. Ezért aztán egyre kevesebb sertést vágtak-vágnak le, a szállítmányok feltorlódnak, és a kínálat növekedésével az árak is esni kezdtek.

Ráadásul nemcsak a német sertéstelepeken, hanem a belga, holland, dán állattartóknál is gondot okoz, mivel egy részük a német vágóhelyekre értékesítette az állatait.

S most ennek a hatása megjelent itthon is, hiszen már jó évtizede a német árak határozzák meg a magyar disznóért fizetett összegeket. Főként, amióta a magyar húsipar – megfizethető hazai állat hiányában – évente nagy­­jából az igényei harmadát külföldről elégíti ki. Így amikor húz a német piac – ez történt az idén tavaszig –, akkor itthon is jó árak vannak, ha ott baj, van, akkor ­itt is.

Most az utóbbi helyzet a jellemző, az elmúlt időszakban ismét esni kezdtek az árak: míg két hete még egy kiló élősertésért 425 forintot adtak, addigra a 29. héten már csak 392-t. Egy évvel ezelőtt még 463 forint volt az ár. (E számok az itthon felvásárolt összes sertésre vonatkozó átlagárak.)

Csak egy példa, mekkora kapacitáskiesések vannak Németországban: az egyik leállt üzem hetente 140 ezer sertést ölt le – itthon az egész országban átlagosan 35-50 ezer disznót vágunk. A német piac nagyjából több mint félmillió sertést tol maga előtt, ennyit nem sikerült idejében eladni, feldolgozni.

A mostani piaci gond csak kisebb előrejelzés arra, mi történhet, ha Németország határait is átlépi az afrikai sertéspestis. Mert amikor ez bekövetkezik, akkor lesz csak igazi baj: szinte biztos, hogy egyetlen német vágóhíd, húsfeldolgozó sem tud majd Kínába húst eladni. Holott eddig ez az üzlet húzta a piacot. Így az egész Kínába szánt – és más exportpiacok is reagálhatnak így – húsmennyiség az európai piacon ragad, leginkább itt lehet majd értékesíteni.

Amerika felborult

Az Egyesült Államokban is a túlélésért küzdenek a sertéstartók, állataikat nagyon nehezen értékesítik, miközben a fogyasztói árak egyre emelkednek. A koronavírus okozta pánik hatására májusban országos szinten mintegy kétmillió sertés maradt az állattartók nyakán, mert a vágóhidak jelentős része beszüntette a termelést. A felvásárlási árak megfeleződtek, így állatonként 50-60 dolláros a farmerek vesztesége. Ezért a szenátus szorgalmazza, hogy a kormány fizessen támogatást a túlélésért küzdő sertéstartóknak.