Csokoládészőlő, illatos virágokkal

El tudnak képzelni egy olyan kúszócserjét, amelyik lilás-kékesszürke kolbászkákat terem, s ezeket még meg is lehet enni? Pedig a mi éghajlatunkon is áttelel, sőt enyhébb teleken még a levelei nagy része is megmarad. Ráadásul igen látványos alakú, a virágzata illatos, az eredeti hazája Japán, Korea, Kína.

GazdanetO. Horváth György2021. 02. 16. kedd2021. 02. 16.

Kép: Flowers of Akebia trifoliata, Fotó: Shutterstock

Flowers,Of,Akebia,Trifoliata
Flowers of Akebia trifoliata
Fotó: Shutterstock

Nos, ez a növény nem más, mint az akébia. Pontosabban a három-, illetve az ötlevelű akébia, amelyet magyarul csokoládészőlőnek is neveznek. A két növény ugyan különböző fajt alkot, de kis túlzással csak a leveleik formájában különböznek egymástól.

A lé­nyeg, hogy nálunk is beszerezhető már, akár csomagküldő szolgálatokon keresztül is.

A háromlevelű akébiának egy levélnyélen három, enyhén hullámos szélű levelei vannak, míg az ötlevelűnél a levélnyélen öt tojásdad alakú levél ül. Mindkét növény kúszócserje, évente 1-1,5 métert hajt, de a háromlevelű 6-7, az ötlevelű akár 10 méter magasra is ­felkúszik. Száruk fásodik, csavarodik, ezért megfelelő támrendszert igényel.

A napos, félárnyékos helyet kedveli, ugyanakkor nem szereti a tápanyagban túlságosan dús talajt: ekkor ugyanis inkább hajtást nevel, és csak kevés virágot, termést hoz. Ugyanakkor rendszeres öntözést igényel, de a túlöntözést, a pangó vizet nem szereti, miként az átültetést sem.

A csokoládészőlő – másként fo­lyondár­kék­hüvely – a nevét igazából a háromlevelű akébia virágjának a fehér csokira emlékeztető, bódító illatáról kapta. Virágzata különleges, színe lilásbarna, illetve a háromlevelűnél rózsaszín. Az ötlevelű faj illata inkább a fahéjra emlékeztet.

A magányos példányok ritkán hoznak termést, melyek 5-10 centis kékes, illetve szürkéskékes kolbászkáknak tűnnek. Felvágva, felrepedve láthatjuk puha, húsos belsejét, benne igen sok bors méretű maggal. E termést mutong néven Keleten a piacon is árulják, ahol élelmiszer és egyben gyógynövény is.