Elképesztő! Brüsszel most a tejtúltermelést bünteti

Öt európai uniós tagországot összesen 99 millió eurós brüsszeli bírság fenyeget amiatt, hogy idén túllépték tejértékesítési kvótájukat - jelentette be az Európai Bizottság Brüsszelben.

GazdanetSzabad Föld Online2009. 10. 16. péntek2009. 10. 16.
Elképesztő! Brüsszel most a tejtúltermelést bünteti

Ausztria, Ciprus, Olaszország, Hollandia és Luxemburg összesen 355 ezer tonnával lépte túl a megengedett kvótaszintet.
Az uniós tagállamok és a brüsszeli bizottság között hónapok óta éles vita folyik arról, hogy vissza kell-e vonni a legutóbbi agrárreformok között hozott döntést a tejkvótarendszer megszüntetéséről az árak összeomlása miatt. A 27 tagállam nagyobbik része, köztük Magyarország a visszavonás mellett kardoskodik, a termelők képviselői is immár rendszeresen tüntetnek ennek érdekében, ugyanakkor a bizottság és az uniós pénztárba nettó befizető államok kiállnak a kvóták fokozatos leépítése mellett.

Tizenhárom tagállamban, köztük Magyarországon a kvóták kihasználtsága legalább 5 százalékkal (hazánkban 16 százalékkal) elmaradt a nemzeti felső szinttől - derül ki a brüsszeli statisztikából. Különjelentést adott ki a témáról az Európai Számvevőszék is. Ebben emlékeztetett arra, hogy az unió tejpolitikája összetett célkitűzések egész sorát kívánja megvalósítani, úgymint a piaci egyensúly megteremtése, a tej és a tejtermékek árának stabilizálása, a termelők méltányos életszínvonalának biztosítása és az európai tejtermékek világpiaci versenyképességének növelése.

A revizorok szerint „a kvóták eltörlésével liberalizált piacon a termelési kapacitás továbbra is viszonylag rugalmatlan lesz, és nem biztos, hogy a termelők gyorsan tudnak majd alkalmazkodni a kereslet ingadozásaihoz”. A számvevők azt ajánlják, hogy az Európai Bizottság „továbbra is kísérje folyamatosan figyelemmel a tej- és tejtermékpiac alakulását, és tegye meg a szükséges óvintézkedéseket, hogy az ágazat deregulációja ne eredményezzen újból túltermelést”.

A számvevőszék azt is fontosnak tartja, hogy a „bizottság és a tagállamok gondoskodjanak róla, hogy a feldolgozó és forgalmazó vállalatok koncentrációja ne teremtsen olyan helyzetet, amelyben a tejtermelők árelfogadói helyzetbe kerülnek, és ne korlátozza a végfogyasztókat abban, hogy méltányosan részesüljenek az árcsökkenéssel járó előnyökben”.