Mintegy 63 milliárd forint értékű fejlesztés zajlik a környezet- és természetvédelemben Magyarországon a 2014-2020 közötti időszakban, azaz évente 9 milliárd forint ilyen forrás jut e célokra.

Évente 9 milliárd jut környezet- és természetvédelemre

A Tisza-tó című környezetvédelmi konferenciát és a Tisza-tavi polgármesterek találkozóját szakmai rendezvényét tartották a minap Tiszaderzsen. Az eseményen a Tisza-tó Zöld Nagykövete megbízólevelet Horváth Béla, a  Közép-Tisza-vidéki Vízügyi Igazgatóság nyugalmazott főmérnöke kapta. A Tisza-tavi Régióért Díjat Szabó József, törökszentmiklósi elnök-lelkész és egyházmegyei főjegyzőnek adták át. Az Év Tisza-tavi Polgármestere Díjat Molnár János, Berekfürdő polgármestere vehette át. A Tiszta tó a Tisza-tó környezetvédelmi projektet 2016-ban hívta életre a  Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Önkormányzat és Hivatala. A Tisza-tavi polgármester találkozó hagyományos rendezvény, célja felhívni a figyelmet a környezettudatos szemléletre és magatartásformára,valamint a szelektív hulladékgyűjtés fontosságára, népszerűsítésére. A konferencián előadást tartott még Horváth Lajos, a Kötivizig műszaki igazgatóhelyettese a hulladékkezelés fontosságáról a 2017-es tiszai jégzajlás tükrében. A hulladékgazdálkodás és szemléletformálás összefüggéseiről Búsi Lajos a Földművelésügyi Minisztérium képviseletében, míg a nemzeti parkok szerepéről a Tisza-tó térségében témakörről Rácz András, az FM környezetügyért felelős helyettes államtitkára tájékoztatta a jelenlévőket.

Fazekas Sándor, a földművelésügyi miniszter előadásában elmondta: a nemzeti ügyek kormánya valamennyi kabinet közül a legelkötelezettebb és a legtöbbet teszi a környezet-és természetvédelemért. Hozzátette: mintegy 100 ezer hektáron tudják javítani a védett természeti területek állapotát a Környezeti és Energiahatékonysági Operatív Program (KEHOP), illetve más programok keretében. Évek óta folyamatosan fejlődik a Tisza-tó környéke, elkészült a kerékpáros centrum, egyedülálló látványosság a kiskörei hallépcső és tervezik a Tisza-tavi vízi sétány bővítését. Kiemelte: a Tisza-tó környezetében található megyék foglalkoztatottsági helyzete javult, felére csökkent a munkanélküliség, a térségben keletkező jövedelem mintegy harmadával-negyedével nőtt. A kereskedelmi szálláshelyek forgalma is dinamikus növekedést mutatott 2010 és 2016 között, a vendéglétszám Heves megyében megduplázódott, Jász-Nagykun-Szolnok megyében is 34,7 százalékkal nőtt – mondta, hozzátéve: ebben szerepe van egyebek mellett a termálturizmusnak és a Tisza-tavi templomok program révén megújult templomoknak is.
 

Friss cikkek

2023.05.26.
Kerti homokozó készítése néhány egyszerű lépésben
A szomszéd füve mindig zöldebb?
2023.05.19.
A barbár zseni világa
Hatékonyság és kényelem: Újítások a traktorgumik terén
Muzsikálni csak hittel lehet
2023.05.12.
Cél a vásárlók biztonsága
Mezőgazdasági gazdaságszerkezeti összeírást végez a KSH
2023.05.05.
Érdekek mentén
Hogyan hat az időjárás az energiaárakra?
Szükségünk van egymásra
Veszedelmes szennyezőanyag
Kövess minket a legfrissebb sportos trendekért és inspirációkért a Facebookon is.