Ezentúl már vigyázni kell a disznólkodással!

Néhány hét alatt drasztikusan, 15-16 százalékkal zuhant a sertések felvásárlási ára Magyarországon. Holott ilyen kevés állat bő hatvan éve nem volt az országban. A vágóhidak is jó harmadával kevesebbet vágnak, mint alig néhány éve. Az áresés legfőbb oka a forint erősödése és nyugat-európai országokból behozott élő és feldolgozott sertés. Ma a vágóhidak 30 százalékban importált állatot dolgoznak fel.

GazdanetO. Horváth György2009. 11. 10. kedd2009. 11. 10.
Ezentúl már vigyázni kell a disznólkodással!

A KSH adatai szerint a sertések száma 2009. első félévében 6 százalékkal csökkent, június 1-jén nem érte el a 3,2 milliót. Az állomány nagysága az egy évvel korábbinál 14 százalékkal volt kevesebb. Az anyakocák száma 225 ezer, (10 százalékkal) csökkent az elmúlt egy év alatt. A sertésállomány 69 százalékát gazdasági szervezetek, 31 százalékát egyéni gazdaságok tartják. A gazdasági szervezetek sertésállománya 271 ezerrel (11%), az egyéni gazdaságoké 232 ezerrel (19%-al) fogyott az elmúlt 12 hónap alatt. A gazdasági szervezetek anyakocáinak száma 2008 júniusa óta 17 ezerrel (10 %), az egyéni gazdaságoké 9 ezerrel (12 %) csökkent - – olvasható a Magyar Agrárkamara állattenyésztési osztályának elemzésében.

15-16 százalékos áresés
Mindezzel ellentétesen mozog az utóbbi hetekben a sertés felvásárlási ára, mely az elmúlt egy évben követte a piaci törvényszerűségeket: amiből kevés van, annak az ára nő, vagy magasan tartott. Ez változott meg az idén ősz elején, s szeptemberben az árak mintegy 3%-kal csökkentek augusztushoz képest, és 13%-kal alacsonyabbak voltak, mint egy évvel ezelőtt. Jelenleg 280-300 Ft/kg között mozognak az élősertés átvételi árak, holott augusztus elején még 340 forint volt az országos átlag. Ez 15-16 százalékos esés.

2009. augusztusig a vágások száma is mintegy 20%-kal csökkent. Szeptember közepéig a külföldről behozott sertések aránya az összes vágáson belül mintegy 30%-ot tett ki. S ez ad magyarázatot igazából arra, miért is képes ilyen negatív állományadatok mellett is esni a felvásárlási ár. A forint erősödött, a nyugati sertés és sertéshús behozatala már gazdaságossá vált, így a vágóhidak, kereskedők ismét nagy mennyiségben importálják e termékkört – állapítja meg a Magyar Agrárkamara ágazati összefoglalója.

Mi a helyzet az Európai Unióban?
E kérdés azért fontos, mert mint láttuk alapjaiban befolyásolja a hazai piaci viszonyokat. Az EU-27 átlagában a vágósertés árak októberben elmaradnak 2008 hasonló időszakában jellemző áraktól, és már az 5 éves átlagár alatt vannak, amibe a 2007. évi nagyon alacsony árak is beleértendők. A vágások száma az Európai Bizottság előrejelzése szerint 2009-ben 2,5%-kal csökken 2008-hoz képest és 2009 IV. negyedévében várható csak az árak stabilizálódása. Az EU, több tagállam, köztük hazánk kérésére sem vezet be exporttámogatást, hogy az áresést megállíthassák.

A vágások száma szinte minden tagállamban jelentősen csökkent 2009 első félévében. A takarmányárak július-augusztusban csökkentek, szeptemberben és októberben stagnáltak, és a következő hónapokban a takarmányárak további stagnálására lehet számítani. A Bizottság álláspontja szerint, a takarmány- és vágósertés árakat figyelembe véve a sertéságazat jövedelmezősége egyelőre kielégítő.

Mi történik a nagyvilágban?
A vágósertés árak az USA-ban szeptember-októberben jelentősen csökkentek, és jelenleg nagyon alacsony szinten vannak, ami az USA export versenyképességét jelentősen javítja. A sertés árak Brazíliában jelentősen emelkedtek, de még mindig nem érik el az EU-27 átlagárát. A Bizottság előrejelzése szerint az amerikai sertés árakban a következő hónapokban jelentős áremelkedés várható.

Ezek is érdekelhetnek