Ezévben sem lesz sárgabarackunk

Az idén nem sok spanyol kajszit veszünk a boltokban, de a magyarból sem lesz jelentős kínálat.

GazdanetO. Horváth György2021. 04. 17. szombat2021. 04. 17.

Kép: O Horváth György szabad föld kert gödöllő konyhakert fagykár tavaszi hideg időjárás kajszi sárgabarack 2016 04 29 Fotó: Kállai Márton

Ezévben sem lesz sárgabarackunk
O Horváth György szabad föld kert gödöllő konyhakert fagykár tavaszi hideg időjárás kajszi sárgabarack 2016 04 29 Fotó: Kállai Márton

A hispánok nagy gyümölcstermő körzeteiben március végén, míg nálunk április elején szenvedtek a hideg miatt a gyümölcsösök. Idehaza még nem lehet megbecsülni a terméskiesést, de a spanyolok már látják, és 80-90 százalékos veszteségről is beszélnek.

Jól teleltek a spanyol gyümölcsösök, miként az itthoniak is. Sőt a legtöbb gyümölcsfaj és -fajta igazán gyönyörű és gazdag virágzást ígér ebben a szezonban. Már csak azért is, mert tavaly csaknem mindegyik elfagyott, a növényeknek alig kellett a termés kinevelésére energiát fordítani. Annál inkább jutott a rügyek fejlesztésére.

Most a hazai kajszik tényleg gyönyörűen virágoztak, egészen az első fagyokig. Délen a március végi hideg, aztán az egész országra kiterjedő áprilisi fagyok tették tönkre a termés egy részét. Hogy mennyi a kiesés, azt csak hetek múlva lehet megbecsülni.

A spanyolok előrébb vannak: ott március 19–21. között volt jelentős az éjszakai fagy Lleida és Huesca tartomány körzetében. Termelők és termelői szervezetek egybehangzó jelentései szerint a károk súlyosak, mivel a fagyok az elpusztított virágok mellett az esetlegesen megmaradó gyümölcsök minőségére is negatív hatással lehetnek.

Az iparág – 30% körüli terméskiesés mellett – a tavalyihoz hasonlóan alacsony termésmennyiségekkel számol. Akadnak körzetek, ahol már most 80-90%-os virágkárról számolnak be.

Ezek is érdekelhetnek