Az idén nem sok spanyol kajszit veszünk a boltokban, de a magyarból sem lesz jelentős kínálat.

Ezévben sem lesz sárgabarackunk

A hispánok nagy gyümölcstermő körzeteiben március végén, míg nálunk április elején szenvedtek a hideg miatt a gyümölcsösök. Idehaza még nem lehet megbecsülni a terméskiesést, de a spanyolok már látják, és 80-90 százalékos veszteségről is beszélnek.

Jól teleltek a spanyol gyümölcsösök, miként az itthoniak is. Sőt a legtöbb gyümölcsfaj és -fajta igazán gyönyörű és gazdag virágzást ígér ebben a szezonban. Már csak azért is, mert tavaly csaknem mindegyik elfagyott, a növényeknek alig kellett a termés kinevelésére energiát fordítani. Annál inkább jutott a rügyek fejlesztésére.

Most a hazai kajszik tényleg gyönyörűen virágoztak, egészen az első fagyokig. Délen a március végi hideg, aztán az egész országra kiterjedő áprilisi fagyok tették tönkre a termés egy részét. Hogy mennyi a kiesés, azt csak hetek múlva lehet megbecsülni.

A spanyolok előrébb vannak: ott március 19–21. között volt jelentős az éjszakai fagy Lleida és Huesca tartomány körzetében. Termelők és termelői szervezetek egybehangzó jelentései szerint a károk súlyosak, mivel a fagyok az elpusztított virágok mellett az esetlegesen megmaradó gyümölcsök minőségére is negatív hatással lehetnek.

Az iparág – 30% körüli terméskiesés mellett – a tavalyihoz hasonlóan alacsony termésmennyiségekkel számol. Akadnak körzetek, ahol már most 80-90%-os virágkárról számolnak be.

Hozzászólások

Friss cikkek

Megjelent a Szabad Föld legújabb száma
2023.03.24.
Lakihegyi csodatorony
Nekünk írták a dalt
Erdélyben is kell falugazdász
Gyógyító rezgések
Életadó értékek nyomában
Számvetés szürke fényekben
2023.03.17.
Egy este James Bonddal
Bakelitország rejtelmei
Sokkal több mint katona
„ÉLJEN A MAGYAR SZABADSÁG” címmel rendkívüli műsorfolyammal készül a HírTV és a KarcFM március 15-re
Nagy ugrás előtt a biogazdálkodás
Fel a farral!
Kövess minket a legfrissebb sportos trendekért és inspirációkért a Facebookon is.