Aronia melanocarpa Elliot

Fekete berkenye

Termesztése:

Egyetlen kertből sem hiányozhat! Vízigényes, nálam Nagykörűben, az öntés talajon, /homokon/  bőven termett, virágai szép fehér csokorban díszlik, valamint ősszel levelei, ezernyi színben pompáznak. Persze gyakran locsoltam, így tavasszal május végén mikor a kötödés miatt szükséges, valamint július elején, mikor a termés fejlődésnek  indul. Nem szabad hagyni, hogy kiszáradjon, ugyanis a gyökérzet viszonylagosan sekélyen helyezkedik el. Mikor megvásároljuk a berkenyét, akkor az ültetésnél vigyázzunk, hogy mélyebbre ne ültessük, ugyanis túlzott sarjadás indulhat be, ami nem előnyös számára. Hajlamos a besűrűsödésre, de ezt kihasználhatjuk ősszel, mikor egyszerűen kiásva, szétszedve, tovább szaporíthatjuk a töveket! Igényli a káliumot, nem árt, ha a kerti tűztérből a fahamuval évente egyszer körülvesszük. Könnyen gyökeresedik, így ősszel, szép számmal jutunk szaporításra alkalmas hajtáshoz. Ehhez nem árt feltölteni, mert így könnyebben kapunk, gyökeres hajtásokat. Permetezni nem kell, bár ha a bundásbogár rájön, hogy van berkenyénk akkor hajlamos a virágokat lerágni akár tövig is..  Metszeni is szükséges, nem árt kivágni a 7-8 éves töveket, mert már azok kevésbé teremnek, ugyanis a termés a három-öt éves ágakon található java részt. A gyümölcsök julius elejétől augusztusig érnek be, jó tulajdonsága, hogy beérve sem potyog le, így hagyhatjuk „túl” érni is, ugyanis zamatosabb lesz. Persze számolni kell a madarak garázdálkodásával is.

Gyógyhatása:

Könyvet lehetne írni, jótékony hatásáról! A leglényegesebb az antioxidáns, mely erősíti a hajszálereket, élénkíti a vérkeringést. A száj betegségeinek gyógyulását, is erősíti. Ugyanakkor a bőr és körömre is nagyon jó hatással bír. Elősegíti az öregedést késleltető nukleinsavak előállítását. 

 Miben segít az fekete berkenye?  

Alzheimer kór – Magas vérnyomás – Diabetes,(magas vércukorszint csökkentésével) – A diabetes általi másodlagos károsodások, hajszálerek falainak károsodása), Rákos daganatok képződése (főként vastagbélrák). Kedvező hatással van a keringési rendszerre és a szívre, szabályozza a vérnyomást. Megszünteti a gyomor problémákat, (megelőzi gyomorfekélyt). Eltávolítja a nehézfémeket a szervezetből. Megelőzi az érelmeszesedést, enyhíti migrént, védő hatást gyakorol a belek működésére. Erősíti a vérszegénység elleni küzdelmet. Erősíti az immunrendszert, csökkenti a cukorbetegség kockázatát. Befolyásolja és javítja a látást (megakadályozza a szürke hályog kialakulását és védi a szemet az UV sugárzástól). Hatása javítja a memóriát, növeli a bőr rugalmasságát (lassítja az öregedési folyamatot), Segít a krónikus betegségek, mint a rák, a Parkinson-kór, bronchitis kialakulásának megelőzésében, a betegségek megelőzésére, a máj és más szervek, továbbá a gyomor-bél traktusaiban. 

Receptek:

Fényen elbomlik, emiatt a gyümölcsszörpöt, lekvárt érdemes sötétszínű üvegben tárolni!

Mi általában fagyasztjuk, és magában általában nem készítünk belőle italt vagy szörpöt. Több gyümölccsel egyűt, mint például a homoktövis, ribizli, /vörös és fekete/ fagyasztva rászórjuk pl görög joghurtra, mézzel ízesítjük. Ha lét készítünk, akkor is fagyasztjuk legalább 3 hétig mézzel ízesítjük, adunk még hozzá kevés citromsavat, hogy szép legyen a színe.

Héjában lévő növényi színezőanyagot élelmiszerek színezésére lehet használni: : ha például eperlekvárhoz adagolják, annak színét intenzívebbé és tartósabbá teszi.

Ugyanezért, valamint magas C-vitamin-tartalma miatt használják málnás joghurtokban is. Nagyon finom kompót, lekvár vagy szörp készíthető belőle, az átpasszírozott gyümölcsök pedig kiváló adalékául szolgálnak vadételek mellé.

Szörpkészítés: Általában a hideg szörpkészítés a jobb, mert jobban megőrzi a vitaminokat, a fekete berkenyénél a  magas csersavtartalom miatt kevés fahéjat adunk hozzá ez jelentősen csökkenti a „húzós” ízt. Csak annyit szabad beletenni ami még nem érződik ki!

 A vörösbor erjesztéséhez összezúzott szőlőbogyókhoz kb 5%-nyi zúzott berkenyét adjunk, ennek hatására különleges zamatú, mediterrán jellegű bor keletkezett.

Dzsem: Egy lábasban 25 dkg almát puhára főzünk 1 dl vízzel, hozzáadjuk 25 dkg berkenye levét és 50 dkg cukrot. Kevergetve főzzük 5-10 percen át, és még forrón üvegbe töltjük, fejtetőre állítva hűtjük le.  

Friss cikkek

Piroska és a juhászok
Konténerek vízen és szárazföldön
Mivel horgássz hideg vízben? – Ellenállhatatlan hideg vízi aromák
A Szabad Föld az AGROmashEXPO vendége volt
Megjelent a Szabad Föld legújabb lapszáma
2023.01.27.
Használjuk a hideget
Ne várjon, amíg késő lesz!
Szerdától látogatható 41. AgromashExpo és AgrárgépShow
Meghallgat, társalog, inspirál és elkísér
Eltávozott az isteni Lollo
Az elfelezett alma
Protokoll síron innen és túl
Júniusig lehet pályázni
2023.01.20.
Kövess minket a legfrissebb sportos trendekért és inspirációkért a Facebookon is.