Fekete berkenye

Aronia melanocarpa Elliot

GazdanetGrosz Tamás2018. 09. 11. kedd2018. 09. 11.
Fekete berkenye

Termesztése:

Egyetlen kertből sem hiányozhat! Vízigényes, nálam Nagykörűben, az öntés talajon, /homokon/  bőven termett, virágai szép fehér csokorban díszlik, valamint ősszel levelei, ezernyi színben pompáznak. Persze gyakran locsoltam, így tavasszal május végén mikor a kötödés miatt szükséges, valamint július elején, mikor a termés fejlődésnek  indul. Nem szabad hagyni, hogy kiszáradjon, ugyanis a gyökérzet viszonylagosan sekélyen helyezkedik el. Mikor megvásároljuk a berkenyét, akkor az ültetésnél vigyázzunk, hogy mélyebbre ne ültessük, ugyanis túlzott sarjadás indulhat be, ami nem előnyös számára. Hajlamos a besűrűsödésre, de ezt kihasználhatjuk ősszel, mikor egyszerűen kiásva, szétszedve, tovább szaporíthatjuk a töveket! Igényli a káliumot, nem árt, ha a kerti tűztérből a fahamuval évente egyszer körülvesszük. Könnyen gyökeresedik, így ősszel, szép számmal jutunk szaporításra alkalmas hajtáshoz. Ehhez nem árt feltölteni, mert így könnyebben kapunk, gyökeres hajtásokat. Permetezni nem kell, bár ha a bundásbogár rájön, hogy van berkenyénk akkor hajlamos a virágokat lerágni akár tövig is..  Metszeni is szükséges, nem árt kivágni a 7-8 éves töveket, mert már azok kevésbé teremnek, ugyanis a termés a három-öt éves ágakon található java részt. A gyümölcsök julius elejétől augusztusig érnek be, jó tulajdonsága, hogy beérve sem potyog le, így hagyhatjuk „túl” érni is, ugyanis zamatosabb lesz. Persze számolni kell a madarak garázdálkodásával is.

Gyógyhatása:

Könyvet lehetne írni, jótékony hatásáról! A leglényegesebb az antioxidáns, mely erősíti a hajszálereket, élénkíti a vérkeringést. A száj betegségeinek gyógyulását, is erősíti. Ugyanakkor a bőr és körömre is nagyon jó hatással bír. Elősegíti az öregedést késleltető nukleinsavak előállítását. 

 Miben segít az fekete berkenye?  

Alzheimer kór - Magas vérnyomás - Diabetes,(magas vércukorszint csökkentésével) - A diabetes általi másodlagos károsodások, hajszálerek falainak károsodása), Rákos daganatok képződése (főként vastagbélrák). Kedvező hatással van a keringési rendszerre és a szívre, szabályozza a vérnyomást. Megszünteti a gyomor problémákat, (megelőzi gyomorfekélyt). Eltávolítja a nehézfémeket a szervezetből. Megelőzi az érelmeszesedést, enyhíti migrént, védő hatást gyakorol a belek működésére. Erősíti a vérszegénység elleni küzdelmet. Erősíti az immunrendszert, csökkenti a cukorbetegség kockázatát. Befolyásolja és javítja a látást (megakadályozza a szürke hályog kialakulását és védi a szemet az UV sugárzástól). Hatása javítja a memóriát, növeli a bőr rugalmasságát (lassítja az öregedési folyamatot), Segít a krónikus betegségek, mint a rák, a Parkinson-kór, bronchitis kialakulásának megelőzésében, a betegségek megelőzésére, a máj és más szervek, továbbá a gyomor-bél traktusaiban. 

Receptek:

Fényen elbomlik, emiatt a gyümölcsszörpöt, lekvárt érdemes sötétszínű üvegben tárolni!

Mi általában fagyasztjuk, és magában általában nem készítünk belőle italt vagy szörpöt. Több gyümölccsel egyűt, mint például a homoktövis, ribizli, /vörös és fekete/ fagyasztva rászórjuk pl görög joghurtra, mézzel ízesítjük. Ha lét készítünk, akkor is fagyasztjuk legalább 3 hétig mézzel ízesítjük, adunk még hozzá kevés citromsavat, hogy szép legyen a színe.

Héjában lévő növényi színezőanyagot élelmiszerek színezésére lehet használni: : ha például eperlekvárhoz adagolják, annak színét intenzívebbé és tartósabbá teszi.

Ugyanezért, valamint magas C-vitamin-tartalma miatt használják málnás joghurtokban is. Nagyon finom kompót, lekvár vagy szörp készíthető belőle, az átpasszírozott gyümölcsök pedig kiváló adalékául szolgálnak vadételek mellé.

Szörpkészítés: Általában a hideg szörpkészítés a jobb, mert jobban megőrzi a vitaminokat, a fekete berkenyénél a  magas csersavtartalom miatt kevés fahéjat adunk hozzá ez jelentősen csökkenti a „húzós” ízt. Csak annyit szabad beletenni ami még nem érződik ki!

 A vörösbor erjesztéséhez összezúzott szőlőbogyókhoz kb 5%-nyi zúzott berkenyét adjunk, ennek hatására különleges zamatú, mediterrán jellegű bor keletkezett.

Dzsem: Egy lábasban 25 dkg almát puhára főzünk 1 dl vízzel, hozzáadjuk 25 dkg berkenye levét és 50 dkg cukrot. Kevergetve főzzük 5-10 percen át, és még forrón üvegbe töltjük, fejtetőre állítva hűtjük le.  

Ezek is érdekelhetnek