Libatömést és fosztást végző magyarországi libatelepekről közölt fényképes riportot csütörtöki számában a News című osztrák hetilap – számolt be a hvg.hu.

Folytatja lejárató kampányát a Négy Mancs

A magazin Marcus Müllerrel, a mindkét eljárást ellenző Négy Mancs állatvédő szervezet tagjával látogatott Bács-Kiskun megyébe. Magyarországon az osztrák ár egytizedéért kapni libát, s ezt a libafosztás és -tömés teszi lehetővé. Ausztriában tiltottak ezek az eljárások, az így készült termék importját azonban nem tiltják – mutat rá a News.

Mindkét eljárástól szenved a szárnyas, a melléről kitépett tollak rengeteg kisebb-nagyobb sebet hagynak, a kényszeretetés lázat, stresszt és fájdalmakat okoz – áll a cikkben. „Az ágazatban dolgozóknak sokszor nincs más választásuk, mert a nyugat-európai húsárak jelentősen csökkentek” – tette hozzá Müller. Állítása szerint sok termelő fel is hagyna ezzel a módszerrel, de a normál libahús túl kevés pénzt hoz. Öt évvel ezelőtt nyolc euró is volt egy kilogramm libahús ára, most két euró. Müller szerint állatkínzást támogat, aki ilyen alacsony áron veszi meg a húst.

A liba- és kacsatömést alkalmazó országokból, mint Magyarország és Franciaország, származó húst „inkább el kellene kerülni” – mondta. Hozzátette azt is, hogy nem szabad mindent elítélni, ami Magyarországról érkezik, mert nem minden üzemben alkalmazzák ezeket a módszereket. A Négy Mancs szerint míg az osztrák kiskereskedelemben már nem kapni töméssel hizlalt libamájat, a vendéglátásban széles körben használják. A szervezet szerint ezzel összefüggésben probléma, hogy a fogyasztó nem tudja megállapítani, honnan származik a felszolgált étel. Az Ausztriába importált libahús legnagyobb része Magyarországról érkezik, a második helyen Franciaország áll.

Friss cikkek

Ázott karton
Nincs megállás
Súlyosan beteg gyerekek üzennek barátaiknak Mikulásra
A gól a labdától is függ?
Mindannyiunk életét érintő döntéseket befolyásolhat az idei népszámlálás
Ha jót adunk, jót kapunk
Cserépedények hazája
Megjelent a Szabad Föld legújabb száma
Két és fél évezred csodája: a szőnyeg
2022.12.02.
A hallgatag zseni titkai
Tücskök és hangyák
Aranyhomok Oázissal
Évforduló északon
Beszédes királyi gének
Kövess minket a legfrissebb sportos trendekért és inspirációkért a Facebookon is.