Jövő hét szerdán demonstrálnak a gazdák, mert egy részük szerint az alkotmánybíróság túl lassan dönt az egységes agrártámogatási rendszer bevezethetőségéről.

Gazdák tüntetnek az Alkotmánybíróságnál

A hazai agrár-érdekképviseletek egy része tüntetést szervez az Alkotmánybíróság épülete elé, ugyanis szerintük a taláros testület érthetetlen módon nem hozott még döntést az egységes agrártámogatási rendszer bevezetéséről szóló törvényről. Az úgynevezett SPS-ről szóló jogszabályt tavaly október 20-án fogadta el a parlament, de Sólyom László köztársasági elnök azt éppen egy éve normakontrollt kérve az Alkotmánybírósághoz utalta. Döntés azóta sem született, a bírál szerint olyan mélységű agrárszakmai és európai uniós kérdésről van szó, melyben sok szakértőt kell megkérdezni, hogy többségi döntés születhessen. Meghallgatták például Gráf Józsefet, az agrártárca vezetőjét is.

A gazdálkodók viszont türelmetlenek: amennyiben az idén nincs döntés, úgy 2010. január 1-jétől sem lehet bevezetni az SPS-t, ami viszont azt jelenti, hogy számos ágazat marad támogatás nélkül, mivel a most alkalmazott dotációs rendszer azt 2010-től, illetve az utána lévő esztendőktől nem teszi lehetővé.

A tiltakozókat összefogó Mezőgazdasági Szövetkezők és Termelők Országos Szövetsége (MOSZ) arról tájékoztatta az MTI-t, hogy 17 szakmai és érdek-képviseleti szervezet vesz részt a demonstráción november 16-án.

– A Földművelésügyi és Vidékfejlesztési Minisztérium (FVM) – annak ellenére, hogy máig nem született döntés az ügyben – még július végén levélben tájékoztatja az Európai Unió illetékeseit arról, hogy Magyarország áttér az egységes mezőgazdasági támogatási rendszer (SPS) alkalmazására – mondta a levél elküldését követően Forgács Barnabás, az FVM közösségi ügyekért felelős szakállamtitkára az MTI-nek.

Azt, hogy Magyarország 2010. január 1-jével az agrártámogatásban az új szisztémát akarja alkalmazni, augusztus 1-jéig kellett jeleznie az EU-nak. Az áttérésről hosszú hónapokon keresztül politikai és szakmai vita folyt, a kormány júliusban döntött az SPS 2010. január 1-jei bevezetéséről.
Nem minden gazdálkodó tiltakozik az SPS bevezetésének lebegtetése ellen. A Fideszhez köthető Magyar Gazdakörök és Gazdaszövetkezetek Szövetsége (Magosz) és maga a párt is kezdetektől tiltakozik ellene. Hasonlóan vélekedik a Magyar Mező- és Erdőgazdasági Érdekképviseleti Szövetségbe (MAÉT) tömörült tíz agrár-érdekképviseleti szervezet.

Friss cikkek

Ázott karton
Nincs megállás
Súlyosan beteg gyerekek üzennek barátaiknak Mikulásra
A gól a labdától is függ?
Mindannyiunk életét érintő döntéseket befolyásolhat az idei népszámlálás
Ha jót adunk, jót kapunk
Cserépedények hazája
Megjelent a Szabad Föld legújabb száma
Két és fél évezred csodája: a szőnyeg
2022.12.02.
A hallgatag zseni titkai
Tücskök és hangyák
Aranyhomok Oázissal
Évforduló északon
Beszédes királyi gének
Kövess minket a legfrissebb sportos trendekért és inspirációkért a Facebookon is.