Hogyan lehet mezőgazdasági pályázatokhoz jutni?

A mezőgazdasági őstermelők, vállalkozások számára ma már nem elegendő a mezőgazdaság szakmai ismerete. Versenyképességük fenntartásához szükségük van pályázatokra, támogatásokra. De hogyan lehet ma pályázati forrásokhoz jutni?

GazdanetPR cikk2020. 10. 09. péntek2020. 10. 09.
Hogyan lehet mezőgazdasági pályázatokhoz jutni?

A mezőgazdaságból élők számos mezőgazdasági pályázat közül választhatnak, köztük hazai, állami finanszírozású és Európai Unió által támogatott egyaránt szerepel. Ezek a pályázatok segíthetik a mezőgazdasági őstermelőket, vállalkozásokat tevékenységük bővítésében, versenyképességük növelésében, esetleg krízishelyzetek túlélésében is.

Forrás: freepik.com

A mezőgazdasági támogatások körében széles a paletta, annak függvényében, hogy állattenyésztéshez, kertészethez, vagy szántóföldi növénytermesztéshez szeretnénk támogatást igényelni.

A Gazdaságvédelmi Akcióterv keretében például idén 25 milliárd Ft támogatást osztanak szét három szakaszban a mezőgazdasági termelők, termelői szövetkezetek és az élelmiszeripari vállalkozások számára. Ez az akcióterv a koronavírus-járvány miatt nehéz helyzetbe került vállalkozásokat segíti.

A mezőgazdasági pályázatok jellemzői

A mezőgazdasági pályázatok többsége esetén vissza nem térítendő támogatásról van szó.

Támogatás igénylése – bármely mezőgazdasági támogatás esetén – támogatási kérelem benyújtásával történik. Támogatási kérelem benyújtására a vonatkozó jogszabályok alapján elektronikus formában – ügyfélkapun keresztül – van lehetőség.

A mezőgazdasági pályázatok jellemzően egy előre meghatározott keretösszegig igényelhetők, ugyanakkor részben a várható igénylők számának függvényében állapítják meg a támogatások keretösszegét.

Hol lehet tájékozódni mezőgazdasági pályázatokról?

A 2014-2020 közötti időszak, továbbá a 2021-es átmeneti év mezőgazdasági támogatásainak hiteles és hivatalos forrása az Innovációs és Technológia Minisztérium által működtetett, www.palyazat.gov.hu címen található weboldal.

Amennyiben bonyolult jogi szöveg helyett inkább egyszerű, hétköznapi nyelven megfogalmazott írásra vágyunk, abban az esetben a tájékozódást a mezőgazdasági pályázatok és támogatások témában a SZILBERHORN Pályázati Iroda honlapján érdemes kezdeni.

Erősen ajánlott a pályázati lehetőségeket kihasználni, hiszen olyan plusz forráshoz juthatunk általuk, ami segíthet túlélni bármely nehéz időszakot, valamint a fejlesztések által a mezőgazdasági tevékenység hosszútávon jövedelmező maradhat.

 

Ezek is érdekelhetnek