Hoppon maradnak a románok?

Kizártnak tartja José Manuel Barroso, az Európai Bizottság (EB) elnöke azt, hogy Románia kapja meg a mezőgazdasági biztosi posztot - adta hírül a Hotnews című román portál bukaresti és brüsszeli forrásokra hivatkozva pénteken.

GazdanetSzabad Föld Online2009. 10. 10. szombat2009. 10. 10.
Hoppon maradnak a románok?

A portál úgy tudja, hogy Barroso ezt az álláspontját megüzente már a román politikusoknak. Traian Basescu román államfő korábban bejelentette: az év eleje óta lobbiznak azért, hogy Romániáé legyen a biztosi poszt. Erre Bukarest Dacian Ciolos volt mezőgazdasági minisztert jelölte.

A portál szerint a román hatóságoknak Brüsszel már egy ideje világos jelzéseket adott arról, hogy Románia nem kaphatja meg ezt a jelentős európai pénzforrásokat kezelő posztot. Az indoklás szerint ugyanis ő maga sem tudja egyelőre hatékonyan kezelni az ország számára biztosított európai forrásokat, és igazságügyi rendszerének is vannak még hiányosságai – adta közzé az MTI. A portál szerint a román vezetők csütörtökön még azt hajtogatták, hogy csak erre az egy posztra van jelöltjük.

A Románia számára kedvezőtlen hírek először az ír sajtóban jelentek meg csütörtökön. Az Irish Time című újság francia diplomáciai forrásokat idézve megírta, hogy Franciaország már nem Romániát, hanem Írországot támogatja a mezőgazdasági biztosi poszt megszerzésében.

A pénteki román sajtó emlékeztetett arra, hogy Henri Paul, Franciaország bukaresti nagykövete egy hónappal ezelőtt még Párizs támogatásáról biztosította Romániát. A lapok azonban felidézik, hogy az EU azóta több engedményt is adott Írországnak a lisszaboni szerződés támogatásáért cserébe. A Ziarul Financiar című román gazdasági napilap szerint nem kizárt, hogy az egyik ilyen engedmény éppen a mezőgazdasági biztosi poszt.
 

Ezek is érdekelhetnek