Idén is lesz malacunk

A Szabad Föld kertjébe ebbe az évben számos négy- és kétlábú állat érkezik majd, kismalactól a kiscsirkéig...

GazdanetO. Horváth György2020. 04. 27. hétfő2020. 04. 27.

Kép: Szabad Föld kert O Horváth György minta gazdasága háztáji konyhakert gazdálkodás malac sertés disznó ól koca 2017 07 19 Fotó: Kállai Márton

Idén is lesz malacunk
Szabad Föld kert O Horváth György minta gazdasága háztáji konyhakert gazdálkodás malac sertés disznó ól koca 2017 07 19 Fotó: Kállai Márton

Múltkori töprengéseimben már írtam róla, hogy fontolgatom a sertésállományom szaporítását. Örömmel jelentem: a napokban a Szabad Föld Kertje kocája ivarzott, s a helyzetet kihasználva úgy döntöttem, hogy az idén is lesz malacunk.

Ehhez a kanunk hathatós közreműködésére volt szükség, két hét múlva kiderül, vajon sikeres volt-e állataink násza. Ha igen, akkor három hónap, három hét és három nap múlva, azaz a nyár közepére ismét kismalacok visítozásától lehet hangos kertünk állatokkal lakott része.

Két okból döntöttem úgy, hogy vállalom a nem kevés munkával, lekötöttséggel járó sertésszaporítást, majd hizlalást.

Egyrészt a disznóhús ára biztosan nem megy lejjebb, egy választási malacért a piacon is elkérnek 30-35 ezer forintot.

Másrészt pedig az önkéntes karantén miatt úgyis folyton folyvást itthon vagyunk, tehát az állatgondozás nem lesz pluszteher a nyakunkon. Két rizikó van a dologban: az országban továbbra is jelen lévő sertéspestis, illetve a folyamatos takarmány-ellátás megoldása.

Beszámoltam már arról, hogy öt hete 30 húscsibét fogadtunk. Nos, mindannyian jól vannak, lassan vágósúlyba kerül az állomány nagyja. Terveink szerint a csirkék felét 2 kilósan, a többit 4, majd 6-8 kilósan vágjuk le.

Azaz nagyjából havonta fogunk csirkét pucolni, feldolgozni a konyhára. A legnagyobb kakasokból 4-5 példányt hagyunk a végére.

Tápot alig, inkább szemes búzát, kukoricát és sok zöldgyomot kapnak eledelül. A 6-8 kilós példányok húsa már vörösödő, szaftos, a bőrük viszont ruganyos. Már jártunk el így, akkoriban a kakas melle két kiló, a combja pedig egy kiló volt!

Jó hírt hozott a hét végén a szomszédom, aki kölcsönkérte a háztáji keltetőmet. Életükben először keltettek, de pontosan dolgoztak, lelkiismeretesen, s megfogadták a tanácsaimat.

A berakott száz tojásból 86 csibéjük kelt ki. A fajtát illetően elég vegyes a kép, akad köztük éppúgy magyar őshonos tyúk, mint kisebb testű fajták, azaz igazi életerős csapat nőhet fel a következő hetekben a portán.

Nálunk legközelebb májusban várható szaporulat: a hónap elején kelhetnek ki néma kacsáink.

Ezek is érdekelhetnek