Indul a vita

December végéig kell Magyarországnak benyújtania az új Közös Agrárpolitikával (KAP) kapcsolatos magyar stratégiatervet Brüsszelnek. A terv elkészült, a napokban került nyilvánosságra, megkezdődhet a tár­sadalmi vitája.

GazdanetO. Horváth György2022. 01. 03. hétfő2022. 01. 03.
Indul a vita

Nem kevesebbről van szó, mint hogy miként fogunk elkölteni 2027-ig 3400 milliárd forintot a mezőgazdaságra és az élelmiszeriparra, illetve 2853 milliárdot a vidéki települések fejlesztésére.

A magyar terveket nagyban meghatározta a nemrégiben elfogadott uniós KAP, illetve annak előírásai. A források felét gazdasági fejlesztésre fordítjuk, harmadát a környezet- és klímavédelemre, ami a korábbi időszak dupláját jelenti. Emellett a kistelepülések fejlesztésére jutó összeg a negyedével növekszik, ami így a források 10 százalékát teszi ki.

A támogatások között régi és új elemek is vannak. Megmarad a legnagyobbnak számító területalapú támogatás, de kicsit átalakul, mert a kisgazdaságok és a fiatal termelők többletforráshoz juthatnak. Megmaradnak a termeléshez kötött támogatások is, de új elemként a közvetlen támogatások között megjelenik az úgynevezett agroökológiai alapprogram, amely a gazdálkodók többlet környezeti vállalásait kompenzálja.

A Vidékfejlesztési Program legfontosabb része lesz a hatékonyságot növelő támogatás. Innen finanszírozzák továbbá az agrár-környezetgazdálkodási programot, a biotermesztést és a klímavédelmet is. Ami soha nem kapott ekkora támogatást és elkülönített programelemként sem szerepelt a KAP-ban: külön forrást biztosítanak a kistelepüléseknek az alapszolgáltatásaik és infrastruktúrájuk fejlesztésére. Legalább ilyen erős súlyú lesz a tudásátadást és az innovációt is támogató program.

Ezek is érdekelhetnek