Ismerjük fel időben a gombát!

Bár már korábban is ismertük itthon ezt a betegséget, de ritkán fordult elő, illetve okozott jelentősebb kárt. A feketerothadás manapság azonban sokak számára szerez kellemetlen meglepetést.

GazdanetO. Horváth György2021. 06. 30. szerda2021. 06. 30.
Ismerjük fel időben a gombát!

Ha nem védekezünk ellene, a feketerothadás a két legfontosabb szőlőbetegségen kívül felzárkózhat harmadiknak a következő években. A lisztharmat és a peronoszpóra mellett egyre gyakoribb az előfordulása.

A szőlő feketerothadását okozó gomba (Guignardia bidwellii) kedveli a gyors felmelegedést és a csapadékot. Ebből májusban volt elég, ami segítette a kór fertőzését, s az elmúlt két hétben megjelentek a gombásodás tünetei. Ezeket érdemes ismerni, hogy a megfelelő védekezési módról dönthessenek a szőlészek.

A gomba a szőlő mindenféle zöld felületén megjelenhet, a levélen, vesszőn, virágon, fürtön. Most a leveleken látni az első jeleket: a tünet olyan, mintha a levéllemez felületeit megperzselte volna a tűz. Kisebb foltokban látni már a levélszélen, de a lemez belsejében is néhány négyzetcentiméteres elbarnult, beszáradt foltokat.

Ennél nagyobb kárt a fürtökön és a szőlőtermésen okoz: a bogyó kicsit aszalódik, barnulni kezd, majd szinte feketére beszárad. Sokszor csak a fürt egy része hal el ily módon: a szőlész azt is hiheti, hogy rosszul sikerült a permetezés a peronoszpóra ellen, ezért haltak el a termőrészek. A szín azonban árulkodó: ha a fürt, a kisebb bogyók feketéslilásak, akkor szinte biztos, hogy a feketerothadás fertőzött.

A gomba a vesszőn, levélnyélen, kocsányon hosszanti, sötét foltokat okoz. A következő években a védekezésre is figyelni kell, azaz amikor tavasz végén a gyors melegedés és a sok csapadék egyszerre jelentkezik, permetezni kell. Ez nem különlegesség, mivel a peronoszpórafertőzésnek is ezek a kö­­rülmények kedveznek.

A védekezés is hasonló: a lényeg, hogy ritkás, jól átszellőző és így gyorsan száradó termőrészeket alakítsunk ki, ne legyen a tőke túlzsúfolt. Ehhez fontos elvégezni a nyár elejei zöldmunkát, azaz a fattyúhajtásokat, a felesleges és a tőkét besűrítő vesszőket idejében válogassuk le. Ha beteg leveleket találunk, azokat szedjük le, távolítsuk el a szőlőből, ugyanis rajtuk kialakulhatnak a gombatermőtelepek, melyek újabb fertőzést indíthatnak el. Hasonlóan tegyünk a beteg fürtökkel is.

Permetezni is lehet, a gazdaboltosok számos szert ajánlhatnak a betegség ellen. Fontos tudni, hogy a virágzás kezdetétől legalább másfél hónapig számolhatunk a fürtök fertőzésével.

Ezek is érdekelhetnek