Tavaly az inflációnál nagyobb mértékben drágultak a termőföldek, országos átlagban 7 százaléknyit. Akad terület, ahol egy hektár hagyományos szántóföldért átlagosan már 753 ezer forint az átlag.

Jócskán drágultak a földek

Az Agrárgazdasági Kutató Intézet (AKI) adatai szerint – írja a gazdakor.szie.hu – az elmúlt évben hazánkban – az inflációt meghaladó mértékben – átlagosan 7 %-kal emelkedtek a földárak, de így is jelentősen elmaradnak az Európai Unió átlagától. Egy hektár szántó terület átlagos vételára 469 ezer forint volt.

A hét statisztikai régió közül a legmagasabb árakat a Dél-Dunántúlon (Somogy, Tolna és Baranya megyékben) regisztrálták, hektáronként átlagosan 569 ezer forint volt. Legolcsóbban a dél-alföldi szántók keltek el, hektáronként 365 ezer forintért. A szántóföld árát a régiós elhelyezkedés mellett leginkább annak minősége, de emellett egyéb tényezők, mint például a tábla nagysága, stb. befolyásolták.

Országosan a 17 aranykorona érték alatti szántóföldek átlagára 361 ezer forint, a 17-30 AK közötti földeké 433 ezer forint, a 30 AK feletti minőségű szántóé pedig 647 ezer forint volt. E tekintetben a Dél-Dunántúli régió volt a listavezető, ahol hektáronként a következő szántó- árak alakultak ki: 17 AK alatt 522 ezer, 17-30 AK között 544 ezer, 30 AK felett 753 ezer forint.

Friss cikkek

Ázott karton
Nincs megállás
Súlyosan beteg gyerekek üzennek barátaiknak Mikulásra
A gól a labdától is függ?
Mindannyiunk életét érintő döntéseket befolyásolhat az idei népszámlálás
Ha jót adunk, jót kapunk
Cserépedények hazája
Megjelent a Szabad Föld legújabb száma
Két és fél évezred csodája: a szőnyeg
2022.12.02.
A hallgatag zseni titkai
Tücskök és hangyák
Aranyhomok Oázissal
Évforduló északon
Beszédes királyi gének
Kövess minket a legfrissebb sportos trendekért és inspirációkért a Facebookon is.