Az agrártárca megtoldotta az öntözésfejlesztési pályázatokra jelentkezés határidejét, ugyanis 20 milliárd forint megmaradt a most kifutó konstrukcióban.

Júniusig lehet pályázni

A két éve indított programból eddig 40-50 milliárdot hívtak és kötöttek le az agrárium szereplői, ez évtől újabb több tízmilliárd forint segítheti az öntözésfejlesztést.
A tavalyi aszálysokk rávilágított arra, hogy a termelési kockázatok csökkentése egy-egy gazdaság elemi érdeke. Ebbe az is beletartozik, hogy az eddigieknél komolyabban kell foglalkozni az öntözéssel. Az országnak legalább azt a szintet kellene elérnie, amit már a ’80-as években felmutatott. Akkoriban elméletileg 400 ezer hektáron alakították ki az öntözés feltételeit – ma a gazdák összesen 200 ezer hektárra rendelkeznek érvényes vízjogi engedéllyel, ténylegesen azonban 100-120 ezret öntöznek. Így az öntözött földek az 5 millió hektár körüli teljes mezőgazdasági terület legfeljebb 2-3 százalékát teszik ki.

Európában 8 százalék körüli az átlagos arány, és ha elérjük a 400 ezer hektárt, akkor mi is ehhez a szinthez tartozunk majd. Ez utóbbi számot tartalmazzák a kidolgozott hivatalos öntözésfejlesztési tervek is: a kormányzati elképzelések szerint a ténylegesen öntözött mezőgazdasági területeket 2024-re meg kellene duplázni, vagyis 200 ezer hektárra bővíteni, 2030-ra pedig legalább a 350 ezer hektárt elérni.

Az egy gazdaságban – vagy több összefogásával – kialakított öntözőrendszer meglehetősen drága mulatság, hektáronként akár 3 millióba is kerülhet, s a beruházásnak meg kell térülnie. A korábbi 71 milliárdos kereten felül 2023-tól újabb 100 milliárd forint segíti a termelőket, öntözési közösségeket. (Ez utóbbiból már 147 működik az országban.) A szántóföldeken, ültetvényekben kialakított berendezések működtetéséhez folyamatosan rendelkezésre álló öntözővíz szükséges. Erre leginkább nem a talaj mélyén lévő vízkészletet kellene használni, hanem ahol csak lehet, célszerű a vizet az öntözési hely közelébe vezetni.

De ez már nem a gazdálkodó feladata. Az Agrárminisztérium a főműfejlesztések érdekében 136 tételből álló listát állított össze. Ez a rész foglalkozik a fő- és mellékcsatornák, tározók, átereszek, átemelők, zsilipek, gátak rendszerének korszerűsítésével. Egyébiránt az elmúlt években már ezeken is folyt korszerűsítési munka számos helyen az országban. E célokra hazai állami forrásokat kell felhasználni.

Hozzászólások

Friss cikkek

Piroska és a juhászok
Konténerek vízen és szárazföldön
Mivel horgássz hideg vízben? – Ellenállhatatlan hideg vízi aromák
A Szabad Föld az AGROmashEXPO vendége volt
Megjelent a Szabad Föld legújabb lapszáma
2023.01.27.
Használjuk a hideget
Ne várjon, amíg késő lesz!
Szerdától látogatható 41. AgromashExpo és AgrárgépShow
Meghallgat, társalog, inspirál és elkísér
Eltávozott az isteni Lollo
Az elfelezett alma
Protokoll síron innen és túl
Júniusig lehet pályázni
2023.01.20.
Kövess minket a legfrissebb sportos trendekért és inspirációkért a Facebookon is.