Káros gomba a kertben

Aki már huzamosabb ideje termeszt paradicsomot a kertjében, elkerülhetetlenül belefutott néhány pofonba. A legnagyobbat csattanhat ezek közül a paradicsomvész adta maflás. Hat év után a Szabad Föld Kertjében sajnos megint tarolt ez a gomba.

GazdanetO. Horváth György2020. 09. 15. kedd2020. 09. 15.

Kép: OHGY Szabad Föld kert konyhakert paradicsom rothadás rohadás paradicsomvész 2020 09 01 Fotó: Kállai Márton

Káros gomba a kertben
OHGY Szabad Föld kert konyhakert paradicsom rothadás rohadás paradicsomvész 2020 09 01 Fotó: Kállai Márton

A peronoszpórafélék talán a legszélesebb körben okoznak megbetegedést haszonnövényeinkben. Akár a szőlőkre, a hagymákra, a burgonyára vagy a paradicsomra gondolunk, a veszteség általában elég tetemes. A paradicsom- és burgonyavészt okozó fitoftóra imádja a meleget és a párát.

Az idén minden összejött: hetente-kéthetente esett, meleg volt, augusztusban szinte alig akadt olyan reggel, amikor ne vizesedett volna át a növénytakaró a páralecsapódás miatt.

S hiába tudta e sorok írója is, hogy csupán megelőzni lehet e gomba járványszerű fellépését, a kijuttatott permetszerek, hatóanyagok csak elodázták a járványt.

Mostanra a paradicsom nagy része elveszett, ráadásul – mint arról már korábban panaszkodtam – az érése is elhúzódott, a szokásostól legalább két héttel később indult meg. Mostanra viszont a fitoftóra arat: a zöld levélfelületek leszáradtak, a zöld bogyótömeg nagy része barnásra rothadt.

Hiába permeteztünk, szedtük le a betegséget mutató leveleket, gyümölcsöt, a kór terjedését nem tudtuk megakadályozni. Ha a gomba egyszer felüti a fejét, azt már semmiféle szerrel nem lehet megállítani, a beteg növény nem gyógyítható. Így a száz tő kö­­rüli paradicsomállomány jó része az érés közepén kezdett elpusztulni. A nagy befőzési terveket feladtuk, nagyjából 20-30 kilónyi terméssel kell az idén beérnünk.

Mivel a gomba a paradicsommaggal, a szár- és levélmaradványokkal is áttelelhet a földben, ezért mindent elégetünk, hogy jövőre ne alakulhasson ki a fertőzés. Fotó: Kállai Márton

Még jó, hogy a burgonyaágyásokban már alig akad olyan tő, amelyen van zöld felület, a növény előbb megérett, s már visszaszáradtak a hajtások. Ezért talán e területeket már nem képes megfertőzni a gomba.

Mivel a gomba a paradicsommaggal, a szár- és levélmaradványokkal is áttelelhet a földben, ezért mindent elégetünk, hogy jövőre ne alakulhasson ki a fertőzés. Ez azért is gond, mert az egyes paradicsomfajtákból magunk szoktunk vetőmagot fogni a következő évre. Most nem tesszük, hanem majd veszünk, cserélünk az új szezonra.

Fontos, hogy amint lekerül a beteg para­dicsom, a talaját alaposan, mélyen felássuk. Az ásás sokat segíthet a kórfolyamat megállításában. A kom­posztra nem kerülhet beteg szár, levél, gyümölcs. S az is biztos, hogy a következő szezonban minimálisra csökkentjük a kert paradicsomtermő területét, helyette a távolabbi, házunk melletti díszkertben fogunk ágyásokat kialakítani.

Tehát egy-két évet pihentetjük a kertünket, legalábbis a paradicsom- és burgonya-kórokozók szempontjából. (A fóliasátorban lévő tövek egészségesek, így ott folytatjuk majd a paradicsomhajtatást.)

A talajt is megpróbáljuk fertőtleníteni, ma már egyes mikrobiológiai készítmények jó gombaölő hatásúak, a biotermesztők is használhatják.

Ezek is érdekelhetnek