Keleten hegyekben áll a gabona

Múlt heti számunkban beszámoltunk róla, hogy a gazdálkodói előrejelzések szerint akár harmadával is nőhet az őszi búza hazai vetésterülete. Ha kitekintünk a határainkon túli területekre, aggodalomra okot adó fejleményeket is láthatunk.

GazdanetO. Horváth György2019. 11. 18. hétfő2019. 11. 18.

Kép: aratás gyermely mezőgazdaság kombájn búza gabona termés 2012 07 04 Fotó: Kállai Márton

Keleten hegyekben áll a gabona
aratás gyermely mezőgazdaság kombájn búza gabona termés 2012 07 04 Fotó: Kállai Márton

Egyre inkább számolnunk kell a tőlünk keletre lévő országok gabonakészleteivel. Ez nem újdonság, hiszen az oroszok a nettó importőri pozíciót már régen átváltották, s a világ legnagyobb gabonaexportőrévé váltak.

Az ötéves átlaghoz mérten nem annyira fenomenális az orosz búzatermés, de másfél évtizede az olajból és földgázból származó nagy bevételeik egy részét az összehangolt gabonaprogramra fordították. Évente akár 15–30 millió tonnányi, külföldön értékesíthető gabonatételek teremnek, amit szervezetten főként a Földközi-tenger melléki, illetve közép-ázsiai országokban értékesítenek.

Hasonló mértékben alakult az ukrán gabonatermesztés is. S mivel mindkét országnak bőven van még hová fejlődnie – messze nem érik el a magyar, s még inkább a nyugat-európai átlaghozamokat –, a következőkben egyre több exportálható készlettel rendelkeznek majd.

Európai elemezők szerint az oroszok ebben az évben a tavalyi eredményeket hozzák. Őszi és tavaszi búzából összesen akár 72,5 millió tonnát is betakaríthattak. (Magyarországon ebben az évben nagyjából öt millió tonna termett.)

Aratási pillanatok. Fotó: Kállai Márton

Ez kicsit jobb eredmény a tavalyinál, de rosszabb a rekordot jelentő korábbiakhoz képest. Várhatóan 30 millió tonnánál többet értékesítenek majd külföldön. Ukrajna 2018-ban 7,2 milliárd dollárért exportált gabonát, amivel éves szinten rekordösszegre tett szert. Így az ország összesen több mint 40 millió tonna gabonát adott el, amiből a kukorica 21,4 millió tonnát tesz ki.

Nem kevés a búza sem, amit főként Egyiptomba szállítanak, de néhány év óta sok mehet az EU-ba is, méghozzá vám nélkül vagy kedvezménnyel. S éppen a kukorica az, amiben Ukrajna a legnagyobb vetélytársunkká nőtte ki magát.

Míg itthon nyolctonnás átlaggal számolhatunk, addig keleti szomszédunk még bőven emelheti össztermését, mivel most csak alig haladja meg az öt tonnás hektáronkénti hozamot.

S ott vannak versenytársnak az uniós országok is: az unión kívüli országokba irányuló francia kivitel az idén 11,7 millió tonna lehet, kétmillió tonnával több, mint tavaly volt. A francia kukoricatermés 12,5 millió tonna, és ez exportra is elég lehet.

Termés és felhasználás A gabonaárak nagy mozgására nem kell számítani ebben az évben. Nagyjából kijöttek az adatok a nagy termelő országoktól, ebből látszik, hogy búzából 3 százalékkal nőtt a világ felhasználása, viszont a termés 4 százalékkal emelkedett: 762,3 millió tonna termett, a felhasználást 627-628 millió tonnára becsülik. Fordított a helyzet a kukoricánál: az idei termés 1098,4 millió tonna, míg a felhasznált mennyiség 1138,2 millió tonna lehet ebben a szezonban.

 

Ezek is érdekelhetnek