Ledo lett az Év Agrárembere

A szakmai zsűri Ledó Ferencnek, a FruitVeb, Zöldség-gyümölcs Szakmaközi Szervezet elnökének ítélte a 2018-as Az év agrárembere díjat, Bálint György kertészmérnök és Vancsura József, a gabonatermesztők szövetségének (GOSZ) tiszteletbeli elnöke életműdíjat kapott.

GazdanetO. Horváth György2019. 02. 04. hétfő2019. 02. 04.
Ledo lett az Év Agrárembere

A díj fővédnöke, Nagy István a közlemény szerint úgy fogalmazott, ez az elismerés felhívja az ország figyelmét a kitüntetettekre, méltó helyre emeli az agrárium rangját, miközben új lehetőségeket nyit meg előttük, hogy még többen megismerhessék őket, hiszen példaképekre, motiváló mintákra mindenkinek szüksége van.

A díj védnöke és a szakmai zsűri elnöke, Gyuricza Csaba, a Nemzeti Agrárkutatási és Innovációs Központ főigazgatója azt mondta: "Magyarország egyik kitörési pontja a mezőgazdaság, ezért kötelességünk gondoskodni a folyamatos, minőségi utánpótlásról és bevonzani a fiatal tehetségeket. Ez a díj kiváló eszköz arra, hogy megmutassuk az agrárpálya sokszínűségét és mindenkinek bepillantást engedjünk a kulisszák mögé".

2018-ban a szervezők tíz kategóriában keresték, első körben a 130 jelölt közül 90-en fogadták el a jelölést, és több mint 80 tagú szakmai zsűri vett részt a szavazásban, a közönség internetes szavazással választott a döntősök közül közönségdíjast.

Az egyes kategóriák győztesei a következők:

agrárinnováció: Pénzes Béla,

agrárgépészet: Jóri J. István,

állattenyésztés: Petis Mihály,

feldolgozó-élelmiszeripar: Hollósy Tibor,

fenntartható gazdálkodás: Somosné Nagy Adrienn,

fiatal gazda: Borbély Tamás,

jövő agrárszakembere: Balla Zoltán,

kertészet: Ledó Ferenc,

növénytermesztés: Soltész Gyula,

növényvédelem: Reisinger Péter.

A közönségdíjat a legtöbb szavazat alapján Szebegyinszki Georgina fiatal gazda nyerte.
 

Ezek is érdekelhetnek