Léphet az állam műtrágya-ügyben

Stratégiai fontosságú üzemmé minősíthetik a hazai műtrágyagyárakat, így teremtve meg a lehetőségét, hogy a magyar gazdálkodók állami irányítás alatt megfelelő mennyiségben és áron szerezhessék be a növénytermesztéshez nélkülözhetetlen anyagot.

GazdanetO. Horváth György2021. 12. 16. csütörtök2021. 12. 16.

Kép: Debrecen, 2021. április 1. A takarmánygabona fejtrágyázását végzik egy 50 hektár területű tritikálé - a búza és a rozs keresztezésével létrehozott szemes gabonaféle takarmánynövény - táblában. A város keleti területén lévő, rossz tápértékű, homoktalajban ez a hibrid gabona adja a leggazdaságosabb termést. Hektáronként 150 kiló pétisó-granulátumot szór szét 18-24 méterre a forgótárcsás, traktor vontatta berendezés. MTVA/Bizományosi: Oláh Tibor *************************** Kedves Felhasználó! Ez a fotó nem a Duna Médiaszolgáltató Zrt./MTI által készített és kiadott fényképfelvétel, így harmadik személy által támasztott bárminemű – különösen szerzői jogi, szomszédos jogi és személyiségi jogi – igényért a fotó szerzője/jogutódja közvetlenül maga áll helyt, az MTVA felelőssége e körben kizárt., Fotó: Oláh Tibor

Léphet az állam műtrágya-ügyben
Debrecen, 2021. április 1. A takarmánygabona fejtrágyázását végzik egy 50 hektár területű tritikálé - a búza és a rozs keresztezésével létrehozott szemes gabonaféle takarmánynövény - táblában. A város keleti területén lévő, rossz tápértékű, homoktalajban ez a hibrid gabona adja a leggazdaságosabb termést. Hektáronként 150 kiló pétisó-granulátumot szór szét 18-24 méterre a forgótárcsás, traktor vontatta berendezés. MTVA/Bizományosi: Oláh Tibor *************************** Kedves Felhasználó! Ez a fotó nem a Duna Médiaszolgáltató Zrt./MTI által készített és kiadott fényképfelvétel, így harmadik személy által támasztott bárminemű – különösen szerzői jogi, szomszédos jogi és személyiségi jogi – igényért a fotó szerzője/jogutódja közvetlenül maga áll helyt, az MTVA felelőssége e körben kizárt.
Fotó: Oláh Tibor

Legalábbis az agrárkamara Győr-Moson-Sopron megyei elnöke, Németh Gergely erről beszélt a múlt hét végén Mosonmagyaróváron, a Nagy István agrárminiszterrel közösen tartott tájékoztatón.

A tárcavezető már korábban szóba hozta, hogy a kormány mindent el fog követni, így már vizsgálja a lehetőségét, miként lehet beavatkozni a műtrágyapiac ügyeibe, azaz olcsóbban és megfelelő mennyiségben árulni a terméket. A helyzet ugyanis az, hogy az év közben csaknem a tízszeresére növekedett földgázárak miatt a műtrágyagyárak egy része leállt Európában, így hiány és emelkedő árak alakultak ki, a műtrágyázási költség 100-130 százalékkal nőtt.

A magyar gyártás a Nitrogénművek Zrt. kezében van. E cég ellen 11 milliárd forintnyi büntetést szabott ki a hazai versenyhivatal kartellezés miatt. A kormányzat szerint ez az utóbbi években 36 milliárd forintos felesleges többletkiadást rótt a gazdálkodókra, áttételesen a magyar fogyasztókra. Ráadásul a mostani helyzetben a kormányzat szerint nem biztos a magyar mezőgazdaság műtrágyával való ellátása.

Ezt és a kartellezést is sorra cáfolja kiadott közleményeiben a Nitrogénművek. Szerintük a gyártás folyamatos, a magyar gazdák elsődlegességet élveznek. Csak azt a mennyiséget adják el külföldön, amire itthon nincs szükség. A vállalat hamarosan felajánlja a 2022. január 1-jétől május 31-ig Pétfürdőn legyártandó műtrágya teljes mennyiségét a magyar gazdáknak és kereskedőknek. Ez várhatóan nem fedezi a termelők összes igényét, ezért a beérkező megrendelések sorrendjében fogják a termelőket kiszolgálni – adta hírül a Nitrogénművek Zrt.

Vámeltörlés?

Az Európai Bizottság is foglalkozott a világszinten tapasztalható műtrágyahiánnyal. Egyes tisztségviselők szerint nincs ok aggodalomra, mások viszont a tápanyaghiány és az energiaárak kiugró növekedése miatt akár a lecsökkent növénytermelést és ennek okán az élelmiszerhiányt sem tartják elképzelhetetlennek. A Bizottság hónapok óta azon gondolkodik, eltörölje-e a harmadik országokból származó folyékony műtrágyák behozatalára kivetett dömpingvámokat. Ezzel növelhető lenne a műtrágyakínálat. Nagy kérdés, hogy ez árcsökkenést is jelentene-e az európai piacon?