Az állam a hét elejétől utalja az arra jogosultaknak a mezőgazdaság legnagyobb tételű támogatásait. Egy hektárra bő 35 ezer forint területalapú és szűk 20 ezer forintnyi „zöldítési” támogatási előlegre le­het számítani.

Már utalják az előleget

December helyett az idén is már október közepétől előlegként kaphatják meg a gazdálkodók a jogos támogatásaik nagy részét. Már megjelent az erről intézkedő agrárminisztériumi rendelet. Eszerint az egységes terület­alapú támogatás keretösszege 252,35 milliárd forint, a támogatható terület nagysága 4,98 millió hektár. Az október 16-tól kifizethető előleg mértéke hektáronként legfeljebb 35 470 forint.

Az éghajlat és a környezet szempontjából előnyös mezőgazdasági gyakorlatokra nyújtandó támogatás keretösszege 141 milliárd forint, a támogatható terület nagysága legfeljebb 4,98 millió hektár lehet. Az előleg mértéke hektáronként legfeljebb 19 832 forint lesz.

Az előbbieken kívül termeléshez kötött közvetlen támogatási előlegeket is utal a Magyar Államkincstár. Ez a tehéntartóktól a rizs- és do­hánytermesztőkön át a kiemelt zöldség- és gyümölcstermesztésre is vonatkozik. A támogatások a jogcímeknek megfelelően változnak hektár- és állategyedalapon.

További intézkedés, hogy az előlegfizetés a fiatal mezőgazdasági termelők támogatását is érinti. Ennek alapján a támogatás keretösszege 2,37 milliárd forint, ezt csaknem 97 ezer hektárra osztják szét, ami hektáronként több mint 24 ezer forintot jelent. Most a fiatal gazda által művelt egyhektárnyi területre legfeljebb bő 17 ezer forint előleget utalnak át.

Hozzászólások

Kövess minket a legfrissebb sportos trendekért és inspirációkért a Facebookon is.