Megfeleződött az elcsalt uniós pénz

Tegnap számolt be az unió számvevőszéke a 2008. évi gazdálkodásról, melyben többek között leszögezték, hogy kevesebbet csaltak az uniós farmerek, és általában átláthatóbbá, egyszerűbbé és tisztábbá váltak a közösség büdzséjének felhasználása, de a felzárkóztatásra szánt pénzeknek még így is 11 százalékát tévedés volt folyósítani.

GazdanetO. Horváth György2009. 11. 11. szerda2009. 11. 11.

Fotó: © Royalty-Free/Corbis

Close-up of various euro notes hanging on clothesline Fotó: © Royalty-Free/Corbis

Hitelesítette az Európai Unió számvevőszéke a tavalyi, 116,5 milliárd eurós EU-költségvetés végrehajtását Brüsszelben ismertetett jelentésében. A könyvvizsgálók megállapították, hogy a feltárt szabálytalanságok általános szintje az utóbbi években csökkent, ám a szabálytalan kifizetések nagysága bizonyos területeken továbbra is túl magas – számolt be az agrarhaszon.hu.

A számvevőszék becslése szerint a felzárkóztatás területén a kifizetett költségtérítések teljes összegének legalább 11 százalékát nem kellett volna folyósítani. Javult viszont a mezőgazdaság: a szabálytalanságok, csalások és hibák aránya 2 százalék alatt maradt.

Siim Kallas, az Európai Bizottság szabálytalan kifizetésekért is felelős tagja kiemelte, hogy „2004 óta felére csökkent az ellenőrök által piros lappal jelölt összeg”. Hangoztatta, hogy a tagállamok által az uniós régióknak folyósított kifizetésekben mutatkozó hibákkal kapcsolatban „nincs helye engedékenységnek: az Európai Bizottság visszakövetel minden olyan összeget, amelyet a nemzeti közigazgatások helytelenül költöttek el”. Pavel Samecki, az utóbbi témáért felelős biztos emlékeztetett arra, hogy tavaly 1,5 milliárd eurót fizettettek vissza.

Ezek is érdekelhetnek