Tegnap számolt be az unió számvevőszéke a 2008. évi gazdálkodásról, melyben többek között leszögezték, hogy kevesebbet csaltak az uniós farmerek, és általában átláthatóbbá, egyszerűbbé és tisztábbá váltak a közösség büdzséjének felhasználása, de a felzárkóztatásra szánt pénzeknek még így is 11 százalékát tévedés volt folyósítani.

Megfeleződött az elcsalt uniós pénz

Hitelesítette az Európai Unió számvevőszéke a tavalyi, 116,5 milliárd eurós EU-költségvetés végrehajtását Brüsszelben ismertetett jelentésében. A könyvvizsgálók megállapították, hogy a feltárt szabálytalanságok általános szintje az utóbbi években csökkent, ám a szabálytalan kifizetések nagysága bizonyos területeken továbbra is túl magas – számolt be az agrarhaszon.hu.

A számvevőszék becslése szerint a felzárkóztatás területén a kifizetett költségtérítések teljes összegének legalább 11 százalékát nem kellett volna folyósítani. Javult viszont a mezőgazdaság: a szabálytalanságok, csalások és hibák aránya 2 százalék alatt maradt.

Siim Kallas, az Európai Bizottság szabálytalan kifizetésekért is felelős tagja kiemelte, hogy „2004 óta felére csökkent az ellenőrök által piros lappal jelölt összeg”. Hangoztatta, hogy a tagállamok által az uniós régióknak folyósított kifizetésekben mutatkozó hibákkal kapcsolatban „nincs helye engedékenységnek: az Európai Bizottság visszakövetel minden olyan összeget, amelyet a nemzeti közigazgatások helytelenül költöttek el”. Pavel Samecki, az utóbbi témáért felelős biztos emlékeztetett arra, hogy tavaly 1,5 milliárd eurót fizettettek vissza.

Friss cikkek

Ázott karton
Nincs megállás
Súlyosan beteg gyerekek üzennek barátaiknak Mikulásra
A gól a labdától is függ?
Mindannyiunk életét érintő döntéseket befolyásolhat az idei népszámlálás
Ha jót adunk, jót kapunk
Cserépedények hazája
Megjelent a Szabad Föld legújabb száma
Két és fél évezred csodája: a szőnyeg
2022.12.02.
A hallgatag zseni titkai
Tücskök és hangyák
Aranyhomok Oázissal
Évforduló északon
Beszédes királyi gének
Kövess minket a legfrissebb sportos trendekért és inspirációkért a Facebookon is.