Ez idáig még mindig csak alig borsó nagyságú a meggy a fákon, de máris vészes piaci lehetőségről szólnak a hírek. A mostani terméskilátástól szinte függetlenül egyre nyomottabb árak alakulnak ki: a tavalyi európai termés jó volt, ma alig lehet eladni a fagyasztott és a konzerv meggyet.

Meggymizéria

Főként a lengyelek keverik a piaci kártyákat, mert ők a fagyasztott meggy egyik legnagyobb előállítói – adta közre a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara. Tavaly a 180 ezer tonnás termésből 51 ezret exportáltak. A termelők kilónként 0,32 dolláros áron értékesítettek a fagyasztóiparnak, míg a gyümölcslégyártóknak 15-16 centért. A  nagyobb lengyel termés hatásához a szerb és az ukrán szállítmányok árletörő szerepe társult. Bár az ukrán meggy még nem nagy mennyiségű, de néhány év múlva az lesz, mert gőzerővel telepítik.

Tavaly a magyar export is lecsökkent: 7400 tonnáról kevesebb mint 4000-re. A  feldolgozott termék ára jelenleg kilogrammonként 330-340 forint környékén alakul. Az európai túlkínálat miatt a termelők keresik a piacokat, s mivel nálunk hagyományosan sok meggy fogy, ezért számos kereskedő minket vett célba, itt akarja elhelyezni a termékét, a hazai termelőkkel versenyezve.

Nagy kérdés, mit segít a helyzeten, hogy a szabályok évek óta előszerződésre kötelezik a magyar meggyfelvásárlókat. Az április végén hatályba lépett módosított törvény szerint a szezonban összesen 100 tonnánál nagyobb tételt felvásárlóknak a termés legalább 60 százalékára írásbeli szerződést kell kötniük a termelőkkel. Aki ezt elmulasztja, megbírságolható. A szerződésnek kötelező árat vagy olyan képletet szükséges tartalmaznia, aminek alapján az ár egyértelműen kiszámítható. A nagy kérdés, hogy az idén milyen összegek kerülnek e szerződésekbe. 

UJVÁRI SÁNDOR FELVÉTELE

 

Kövess minket a legfrissebb sportos trendekért és inspirációkért a Facebookon is.