Úgy tűnik, át lehet verni az ország csaknem minden kiskertjében a teljes diótermést tönkretevő jövevényfajt, a dióburok-fúrólegyet. Azaz bevethető egy hatékony módszer, és nem kell a gyakorta óriásira növő fák egészét lepermetezni.

Megoldás fúrólégy ellen?

A magyar agrárkamara szakemberei közreadtak egy írást, melyben felhívják a figyelmet egy új módszerre, amellyel hatásosabban lehet védekezni a nyugati dióburok-fúrólégy ellen, de alkalmas a szintén külhonból idetelepült, a bogyósokat károsító pettyes szárnyú muslica és a honos cse­resz­nye­légy­fajok ellen is. Ráadásul anélkül tehetjük, hogy telemérgeznénk a fákat, a kertet sok és erős rovarirtóval.

A kamara hírré tette, hogy a hatalmas károkat okozó nyugati dióburok-fúrólégy elleni védekezést kiegészítő hatásjavító készítményként hazánkban is engedélyezték a CombiProtectet. Ez lényegében csalianyag, amit a hagyományos rovarirtókhoz keverve kell kijuttatni.

De nem szükséges az egész növényt át- és átpermetezni, mint például tették sokan – kicsi hatékonysággal – a diófák védelmében, hanem csak foltszerűen érdemes alkalmazni. Például a diót elég addig körbeszórni, ameddig a kertész felér, azaz az alsó egynéhány méteres szakaszon.

Lényeges azonban az időzítés: akkor kell a levet kijuttatni, amikor az egyes károsító rovarfajok rajzása megindul. Ezt csapdák segítségével is megtehetjük, de elég pontos és részletes tájékoztatást adnak a növényorvosok is különféle internetes honlapokon az e témában szerzett tapasztalataikról. Más kérdés, hogy a diókárosító légy egyszer, ám júliustól augusztusig elhúzódva rajzik.

Emiatt javasolják, hogy 3-4 alkalommal, 10-14 napos időközönként ismételjük meg a kezelést.

A csalianyag lényege, hogy olyan illatot – a rothadó fehérje szagához hasonlót – áraszt, ami vonzza az előbbiekben felsorolt gyümölcskárosító rovarokat. Az őket pusztító rovarirtó szert is felveszik a permetezett levélfelületen. Különféle kísérletek szerint a csali­anyagos kezelés kevesebb permetlé felhasználásával 80-90 százalékos hatékonyságot is képes elérni.

Hozzászólások

Friss cikkek

Megjelent a Szabad Föld legújabb száma
2022.09.30.
Templomrombolók kora
Tanultak és szülnének
Legszebb perceink
Az Állatorvostudományi Egyetem és a Rákvakcina BVM Kft. együttműködik egy új kutatás érdekében
Látásmódok találkozása
Hogyan lehet csatlakozni a Mediaworks Tehetséggondozó Programjához?
Újabb kurzust indít a Mediaworks Tehetséggondozó Program
2022.09.23.
Lúdas Matyi – fóliában
A Gymnema Sylvestre 6 lenyűgöző egészségügyi előnye
Pletykák kereszttüzében
Hívogató kéz a hegyen
Nem hallgatni, beszélni
Kövess minket a legfrissebb sportos trendekért és inspirációkért a Facebookon is.