Mi lesz az itthoni tojással?

Sokan már most temetik a hazai tojástermelést, miközben az import tojással riogatnak. Ez az év szinte biztosan a tojásmizériáról, az állatjólétről és -védelemről, a fogyasztókra hivatkozó kereskedelmi nyomásról szól majd az ágazatban.

GazdanetO. Horváth György2020. 01. 17. péntek2020. 01. 17.
Mi lesz az itthoni tojással?

Két nagy hazai bolthálózat is bejelentette már, hogy alig öt év múlva végleg megszünteti ha­zánkban és az egész kelet-közép-európai térségben a ketreces tyúktartásból származó tojások forgalmazását.

Tervezi ezt – a nyugat-európai állatvédők nyomására – megtenni nálunk is, holott Magyarországon nincsenek ilyen követelések (legalábbis egyelőre még csak marginálisan).

A hazai tojástermelők nagy része persze felháborodott, sokan attól tartanak, hogy kénytelenek lesznek feladni a tevékenységüket. Ugyanis nincs pénz a kizárólagos mélyalmos, szabadtartásos vagy éppen a biotermelésre való átállásra.

Illetve nagyon is kérdéses, hogy az így befektetendő milliárdok megtérülnek-e egyáltalán. Ugyanis szinte képtelenség azt feltételezni, hogy a magyar fogyasztók hajlandóak lennének 70–100 forintot adni a tojásért.

Pedig az átállás ezt jelentené: a ketreces tojástermeléshez képest minimum 30, maximum 150 százalékos költség- és árnövekedést jelentene a többi módszer.

Áldatlan állapotok a tojás ügyében. Fotó: Németh András Péter

 

A magyar fogyasztói igényeket – tehát az olcsóbb tojáskínálatot – viszont ekkor már csak az Európai Unión kívüli importtal lehetne kielégíteni, ami leginkább ukrán vagy tengerentúli termelésből származó tojást jelent.

Ezek viszont sem az unióban megkövetelt higiéniai, élelmiszer-biztonsági, s nem utolsósorban a kiindulópontot jelentő állatjóléti feltételeket nem teljesítik. Így legalább három negatív hatással járhat a ketreces tojástermelés kereskedelmi nyomásra történő megszüntetése: mintegy harmadával dráguló tojást, a baromfiágazat egy részének tönkretételét, nagy mennyiségű bizonytalan eredetű tojás importálását.

Egyre kevesebbet eszünk. Míg a nyolcvanas években évente 300 tojást ettek meg a magyarok fejenként – a háztáji termelést bele sem számítva! –, ma már csupán 238 darabot, s ebben már benne van az iparilag feldolgozott tojás is, amit például a tészta- vagy a konzervipar használ fel. Hetente alig eszünk meg 3-4 tojást, holott ennek a duplája is hasznos lenne, mivel megdőltek a korábbi nézetek, miszerint a koleszterinproblémákat a tojás okozza.

A szakemberek szerint a tojás beltartalmi értékeiben a ketreceshez képest nem jobb a szabadtartásos vagy mélyalmos tojás minősége. Ugyanakkor bizonyított, hogy a ketreces tartás esetén a legkevesebb az elhullás.

Itt lehet a leggazdaságosabban – tehát a fogyasztói igényeknek leginkább kedvező áron – tojást előállítani. Itt a legkisebb a tojásfertőzés veszélye – nem kell a szalmonella miatt utólag vegyszerekkel vagy más eljárásokkal a tojást fertőtleníteni.

A környezetvédelmi szempontokat figyelembe véve pedig tény, hogy egy tojásra vetítve a ketreces tartáskor használják fel a legkevesebb vizet, takarmányt, itt keletkezik a legkevesebb trágya, s a legkisebb a szén-dioxid-kibocsátás is.

A hazai tojástermelőket képviselő szövetség és a Baromfi Terméktanács további tárgyalásokat kezdeményez a kereskedőkkel. Szeretnék a már bejelentett döntésről az említett két nagy, illetve áruházláncot működtető többi multicéget – az igazukról meggyőzni.

Ezek is érdekelhetnek