Minőségi futam

Immár a tizenkettedik alkalommal rendezi meg hagyományos őszi versenysorozatát a COOP Gazdasági Csoport. A COOP Rally, amely idén Magyar Termék Nagydíjas lett, ezúttal Északkelet-Magyarország útjain és üzemeiben hozza össze az élelmiszeripar legfontosabb szereplőit, a termelőket, a gyártókat, a feldolgozókat, a kereskedőket, valamint az ágazat irányítóit és a gazdasági élet vezetőit, a média képviselőit. A verseny célja az, hogy felhívja a figyelmet a hazai gyártású minőségi termékekre, és tisztelegjen azok előtt, akik részt vesznek az előállítás, feldolgozás és forgalmazás folyamatában.

GazdanetMunkatársunktól2017. 09. 14. csütörtök2017. 09. 14.
Minőségi futam

A 12. COOP Rally szakmai programjában idén 115 élelmiszeripari, kiskereskedelemi, szolgáltató -és médiacég csapata vesz részt 100 autóval, valamint 3 médiabusszal, szeptember 14-16 között. A résztvevők a hazai élelmiszerkereskedelmi piacon évi mintegy 2000 milliárd Ft-ot kitevő termékértékesítést, és a COOP Csoporttal együtt pedig több mint 50 000 munkavállalót képviselnek. A versenyt elindító sajtótájékoztatón Tóth Géza, a CO-OP Hungary Zrt. vezérigazgatója elmondta, hogy üzleteik mindenütt jelen vannak az országban: az 1700 településen, és a mintegy 2700 boltban naponta 1,5 millió vevő fordul meg. A csoport további mintegy 2000 üzletet lát el áruval. Tóth Géza szerint a stabil piaci részesedés fontos eleme, hogy a COOP mindig is nagy hangsúlyt fektetett a magyar termékekre: a saját márkás termékeik szinte mindegyike magyar gyártású élelmiszer.  

Ebben a munkában az állam is segítséget nyújt. Feldman Zsolt, a Földművelésügyi Minisztérium agrárgazdaságért felelős helyettes államtitkára arról számolt be, hogy a magyar élelmiszeripar soha nem látott támogatást kap a 2014 és 2020 közötti időszakban. Az agrártárca szakmai előkészítésével igyekeznek könnyítéseket elérni az ágazat munkájában. Az államtitkár példaként említette az áfacsökkentés folyamatát, amely a sertéstől a halig terjedően már tapasztalható is; az adózási eljárási törvénycsomag pedig kevesebb adminisztrációs terhet ígér az élelmiszeriparban.  Zsigó Róbert, a Földművelésügyi Minisztérium élelmiszerlánc-felügyeletért felelős államtitkára fontosnak tartja, hogy a jövőben folytassák a Magyar Élelmiszerkönyv felülvizsgálatát, és hogy növeljék a hatósági munka megerősítését. Mindez ugyanis nélkülözhetetlen a minőségi magyar termékek előállításához, és ahhoz, hogy ezek a termékek el is jussanak a vásárlókhoz. 

Pekó László, a CO-OP Hungary Zrt. Igazgatóságának elnökének beszámolja szerint a jövőben is nagy figyelmet fordítanak arra, hogy segítsék az önhibájukon kívül bajba jutott embereket, valamint a nevelőotthonokban és nevelőszülőknél élő különleges ellátást igénylő, több mint 20 000 gyermeket. A COOP Segély Alapítvány 2010 óta több mint 110 millió forint értékben, több mint 200 tonna élelmiszer adománnyal segített már, idén pedig az Emberi Erőforrások Minisztériumával együttműködve újabb 20 millió forint értékű adománnyal járult hozzá 7726 különleges ellátást igénylő gyermek étkeztetéséhez. A 10 éve működő Bartolák Mihály Alapítvánnyal a tehetséges fiatalokat segítik tanulmányaikban. 

Mivel a cégcsoport már 1996 óta támogatja a Magyar Olimpiai Csapatot, az idei COOP Rally mezőnyében is helyet kaptak olimpikonok. Kammerer Zoltán háromszoros olimpiai bajnok, és Kárász Anna világbajnok kajakozó is rajthoz áll.

Ezek is érdekelhetnek