Nem juthat ingyen földhöz az állam

A parlamentnek módosítania kell a földtörvényt, úgy, hogy abban szabályozzák: a nem földműves örököst az államnak kártalanítania kell, mert nem juthat termőföld örökségéhez a vonatkozó korlátozó szabályok miatt.

GazdanetO. Horváth György2017. 10. 10. kedd2017. 10. 10.
Nem juthat ingyen földhöz az állam

A földtörvény módosítását írta elő az Alkotmánybíróság múlt heti döntésében, melyet egy olyan ügy kapcsán hozott, mikor az örökös a törvény korlátozása miatt nem jut hozzá a végrendeletben rá hagyott földterülethez. A parlamentnek az év végéig kell módosítania a földtörvényt, egyfajta kompenzációs lehetőséget kell beiktatnia az ilyen esetekre.

A konkrét ügyben a végrendeleti örökös - a kormányhivatalnak a földforgalmi törvény alapján hozott döntése szerint - nem kaphatta meg a rá hagyott külterületi szántó művelési ágú földeket. Azok területe meghaladta az egy hektárt és az örökös nem minősült földművesnek, így tulajdonszerzése a földforgalmi törvény feltételeinek nem felelt meg. Ezek után a közjegyző a mezőgazdasági ingatlanokat a törvényes öröklés rendje szerint a Magyar Államnak adta át. A végrendeleti örökös ezt a döntést bíróságon támadta meg, ott azonban a közjegyző végzését helybenhagyták. Ekkor az örökös az Alkotmánybírósághoz fordult, s a négy éve elfogadott földforgalmi törvény több rendelkezésének megsemmisítését kérve. A múlt héten meghozott határozatában az Alkotmánybíróság a földtörvénnyel kapcsolatban mulasztásos alaptörvény-ellenességet állapított meg, és felhívta az Országgyűlést, hogy az év végéig alkossa meg a kompenzáló szabályt. Szerintük ugyanis közérdekből korlátozható ugyan az örökléshez való jog, de a földtulajdont emiatt meg nem szerző végrendeleti örökös kompenzálásáról gondoskodnia kell a jogalkotónak. Az örökösnél ugyanis olyan vagyoni hátrány keletkezik, amelyet a törvény nem kompenzál, vagyis sérti az alaptörvényt. Az Alkotmánybíróság szerint a végrendeleti örököst az állammal, mint a termőföld tulajdonát megszerző féllel szemben vagyoni ellentételezés illeti meg.

Nagy kérdés, hogy mi lesz azokkal az örökösökkel, akik az elmúlt időszakban a fenti esethez hasonlóan nem jutottak sem földjükhöz, sem annak ellenértékéhez, mert az államra szállt a földvagyon? Vajon hány ilyen eset volt, hány hektárt, hány millió, milliárd forintot érintettek az ilyen ügyek?

Ezek is érdekelhetnek