Nem válságálló a mezőgazdaság

Az idei esztendő nem a siker éve lesz a magyar agráriumban. Vélhetően nem jönnek csődhullámok, de a gazdálkodói jövedelmek szinte biztos, hogy elmaradnak a megszokottól – többek között ezek a megállapítások hangzottak el a Takarékbank tájékoztatóján.

GazdanetO. Horváth György2020. 07. 07. kedd2020. 07. 07.

Kép: Fülöpjakab, 2009. február 24. Biokertészet, biogazdálkodás, fólia. Fotó: Ujvári Sándor

Nem válságálló a mezőgazdaság
Fülöpjakab, 2009. február 24. Biokertészet, biogazdálkodás, fólia. Fotó: Ujvári Sándor

Lesznek vesztes ágazatok, mások nullszaldóval zárják az évet, megint mások jó eredményt produkálnak. Vesztes lesz – már ma biztos – a víziszárnyas-ágazat. A há­­rom évvel ezelőttit is meghaladhatja a madárinfluenza miatt leölt kacsák-libák mennyisége. Hogy pontosan hány állattal kell végezni, azaz mennyivel csökken az állomány, még nem tudni.

A nyár elején 2-3 millió közöttire becsülhető a január óta a kialakult járvány megfékezése miatt elpusztított baromfik száma. Úgy tűnik, hogy tavaly és idén az első két hónapban igen magas felvásárlási árakkal jellemezhető sertéstenyésztés is meginoghat. Hónapok óta tart az áresés, a termelők szerint még hónapokat kell várni, mire kiderül, mikor stabilizálódhat a piac.

Úgy vélik, új szakasz kezdődik, ahol majd normalizálódik az ár. Az eddigi irreálisan magas volt, a mostani viszont túl alacsony a költségekhez képest – mondta Hollósi Dávid, a Takarékbank Agrár Üzletág ügyvezető igazgatója.

A szak­ember arról is szólt, hogy elfogadható évet zárhatnak a növénytermelők még úgy is, hogy az aszály csökkenti a nyári betakarítású növények hozamait. A kukorica, a napraforgó, de még egyes gyümölcsök és zöldségek is jó termést pro­du­kálhatnak őszre.

A ba­romfihús-, főleg a csir­ke­ter­melés a nagy lengyel és holland készletek miatt ne­hézséggel küzd: ahogy mi, úgy Európa legnagyobb termelője, Lengyelország is kénytelen volt exportját a madárinfluenza miatt jelentősen csökkenteni. A fa­­gyasztóházak megteltek, a frissen vágott csirkét Varsó nyomott áron értékesíti minden olyan piacon, ahonnan nem tiltották ki.

Lapunk kérdésére válaszolva a szakember beszámolt arról, hogy a bank tapasztalatai szerint a koronavírus okozta gazdasági nehézségek talán a mezőgazdasági ügyfélkörüket érintették a legkevésbé. Legalábbis ezt sugallja, hogy arányaiban a legkevesebben kérték, illetve éltek a hitelrészlet-fizetések moratóriumával, sőt akik mégis, az év második felének teljesítményétől függően tervezik, hogy ismét megkezdik a hitelfizetést.

Igazából 2021-ben derül fény arra, hogy mennyi lehet a problémás adós, amikor a moratórium lejár és törleszteni kell.

A Takarékbank ettől az évtől a teljes ágazatot lefedő, annak szinte minden mozgását figyelembe vevő negyedéves bizalmi indexet vezetett be. A lényeg, hogy több tíz­ezer partnere közül a kis-, a közepes és a nagyüzemeket tartalmazó mintavétellel mé­rik a gazdálkodók, vállalatok várakozásainak változását. Ezek persze szubjektív elemek, de kiegészítve a bank profi elemzéseivel, olyan információtömeget kapnak, melynek változásai nemcsak a múltra, hanem a közeljövő várható történéseire is megbízható következtetésekkel szolgálhatnak.

Az Agrár Trend Index 2020 első negyedévében alacsonyabban állt, mint a második negyedévre vonatkozóan. Ez némi javulást jelent, ugyanakkor az egyes alágazatokat is nézve kiderült, hogy igen érzékennyé vált a magyar mezőgazdaság. A globális és az európai piac szinte minden rezdülésére reagál, szó sincs tehát arról, hogy a világpiaci események ne hatnának ránk.

Azt a tévhitet fel kell számolni, hogy válságálló az ágazat. Ugyanakkor az is igaz, hogy beruházással, fejlesztéssel, a termelői hatékonyság növelésével a legtöbb esetben képesek vagyunk jól kijönni a nehéz helyzetekből.

Ezek is érdekelhetnek