Több mint nyolcmilliárd forint pályázati támogatás jut vidékfejlesztésre a dél-dunántúli régióban az Új Magyarország Vidékfejlesztési Program (ÚMVP) keretében; a befogadott pályázatok mintegy 70 százaléka - önkormányzatok, egyházak, civil szervezetek és gazdasági társaságok - nyert a LEADER-források elosztásának mostani fordulójában.

Nyolcmilliárd a Dél-Dunántúlnak

Erről Baranyai Sándor, a Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatal (MVH) regionális irodájának vezetője tájékoztatta az MTI-t. A Dél-Dunántúlon beérkezett 1040 kérelemből a legnagyobb érdeklődés a falufejlesztés iránt volt, míg a második legnagyobb számban mikro-vállalkozások fejlesztéséhez igényeltek forrást.

Az ÚMVP III. tengely most lezárult első fordulójában a Baranya megyei pályázók 3,9 millió forintot, a somogyiak 2,7 millió forintot, a Tolna megyeiek 1,4 millió forintot nyertek el.
Baranyai Sándor kitért arra is, hogy a LEADER-program kapcsán sok bírálatot kaptak a késedelmes ügyintézés miatt.

A viszonylag hosszú – 4-5 hónapos – elbírálási időszak oka részben az volt, hogy egy új jogcímen indított pályázatról volt szó, másrészt nagyon sok volt a hiánypótlás, illetve az ezzel kapcsolatos adminisztrációs feladat – magyarázta a szakember. Hozzátette: levonták a következtetéseket az elmúlt időszak hibáiból, a Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatal megkötötte a delegálási szerződést a helyi akciócsoportokkal, melynek értelmében a következő pályázatoknál lényegesen felgyorsulhat az elbírálás.

Baranyai Sándor szerint az ügyintézés és az elbírálás azáltal lesz gyorsabb, hogy a régióban mintegy félszáz szakember részvételével létrehoztak 15, úgynevezett akciócsoportot, amelyek a kérelmeket helyben rögzítik, a hiánypótlásokat is ők egyeztetik a pályázókkal és fel is dolgozzák a benyújtott anyagokat. A regionális hivatalnak már csak a kész pályázatokkal lesz dolga, szemben az eddigi gyakorlattal, amelynek során mindez az MVH-ra hárult – jegyezte meg a regionális iroda vezetője.

Kövess minket a legfrissebb sportos trendekért és inspirációkért a Facebookon is.