Június közepét írunk, megjött a meleg nyár, az idén a Medárd-napi eső elmaradt – illetve előretolódva, még májusban megkaptuk az ilyenkor szokásos sok csapadékot.

Öntözni is figyelmesen kell

Ez meglátszik a kertünkön is: a homokosabb területeket kétnaponta öntözni kell. Főként a még csak lábra kapó palántákra szükséges figyelni, bár az is igaz, hogy nem szabad elkényeztetni.

Évek óta megfigyeltem, hogy a kicsit „magára hagyott” paprika, paradicsom, vagy éppen a káposztafélék palántái a későbbiekben sokkal jobban tűrik a nyári aszály okozta megpróbáltatásokat, illetve a kórokozók támadását, szemben az agyonöntözöttekkel. Ennek több oka is van.

Például az, hogy a nem túllocsolt palánta nem lustul el: mivel a felszínről kevesebb vizet kap, kénytelen a mélybe ereszteni a gyökereit, így a későbbiekben is onnan tud megfelelő mennyiségű nedvességhez és felvehető táplálékhoz jutni. A kórokozók elleni ellenállást pedig az is magyarázhatja, hogy a kiültetett és sok vizet kapott palánta igen gyorsan nő, megnyurgul, viszont a szövetei és a levélzete is lágy. A kisebb vízadagoknál a növekedés mérsékeltebb, a szövetek sűrűbbek.

Így vagy úgy, azért akadnak növények, melyeket permetezek. Ilyen a paradicsom, padlizsán, hagyma, az uborkák, a tök- és a répafélék. A kezelés megelőzési célú: a meleggel egyre nagyobb az esélye a különféle gombásodásnak. Leginkább rezes és kénes hatóanyagokat használok peronoszpóra, lisztharmat, verticíliumos, alternariás, szep­tóriás levélfoltosság ellen. Ehhez hozzátartozik a növénytövek mulcsozása is. Lehet mit aláteríteni, a fű és a gyom bőven nő, ezek kaszáléka megfelel a célra.

Az első krumplik már virágoznak, mire a bogyók is megjelennek, végre felszedhetjük az újkrumplit. (Bár az idén nem ültettem, de a tavalyról bennmaradt gumók kihajtottak, akad vagy húsz tövünk elszórva a kertben.)

Lassan színesednek a bogyósok, ígéretes az összes fajta. Az egres tömve van, sok a josta, a piros ribizli, mostanra értek be a három éve ültetett feketeribiszke-tövek. Az utolsó permetezést már elvégeztem, tavasz óta küzdök a levélpirosító ribiszke-levéltetűvel.

Nem sikerül azonban fényesre a tüskétlen szeder, alig van virág a vesszőkön, holott a málnasorok gyönyörűen virágoznak. Utóbbiaknál is permetezni kell, mert most alakulnak ki a vesszőfoltosodást – végeredményben a jövőre bekövetkező elhalást – okozó gombás fertőzések.hogy

Hozzászólások

Friss cikkek

Megjelent a Szabad Föld legújabb száma
2022.09.30.
Templomrombolók kora
Tanultak és szülnének
Legszebb perceink
Az Állatorvostudományi Egyetem és a Rákvakcina BVM Kft. együttműködik egy új kutatás érdekében
Látásmódok találkozása
Hogyan lehet csatlakozni a Mediaworks Tehetséggondozó Programjához?
Újabb kurzust indít a Mediaworks Tehetséggondozó Program
2022.09.23.
Lúdas Matyi – fóliában
A Gymnema Sylvestre 6 lenyűgöző egészségügyi előnye
Pletykák kereszttüzében
Hívogató kéz a hegyen
Nem hallgatni, beszélni
Kövess minket a legfrissebb sportos trendekért és inspirációkért a Facebookon is.