Hirdetés – Őstermelőként itthon szerencsére jelentős járulékkedvezményekben részesülhetünk. Azonban ennek is megvan az ára, hiszen amikor nyugdíjba vonulunk, nagyon nehéz helyzetbe kerülhetünk.

Őstermelői nyugdíj akár évi plusz 130.000 forint bónusz kiegészítéssel

 

Forrás: freepik.com

Ma őstermelőként, ha megvan a 20 éves szolgálati időnk – és nem indítottunk valamilyen öngondoskodási formát – akkor nagyságrendileg 28.500 forintos minimálnyugdíjra számíthatunk.

Ahhoz, hogy jobban megértsük, miért is kapunk ilyen alacsony nyugdíjat őstermelőként, picit jobban meg kell vizsgálnunk, milyen kedvezményekben is részesülünk.

Forrás: freepik.com

Az őstermelők nyugdíjhelyzete Magyarországon

Őstermelőként, évi 600 ezer forintos bevétel alatt nem vagyunk kötelesek nyugdíjjárulékot fizetni. Ez persze nem túl nagy összeg, azonban egy családban tömegesen is kiválthatók az őstermelői igazolványok, így egy négytagú család számára évi 2,4 millió forintos árbevétel esetén is elérhető ez a kedvezmény.

Elsőre persze ésszerűnek tűnik, hiszen a zsebben maradt pénz mindig jól jön, ugyanakkor épp ez az, ami rányomja a bélyegét a későbbi nyugdíjunkra.

De mi a helyzet akkor, ha éves szinten nagyobb árbevételt érünk el? Ebben az esetben már jogosultak lehetünk magasabb nyugdíjra is?

A rövid válasz sajnos az, hogy nem. Ugyanis az az őstermelő, aki évi 600.000 és 8 millió forint közötti árbevételt ér el, az ennek a 15%-a után fizet 18,5% adót, amiből csupán 10% a nyugdíjjárulék. Hogy ez mennyire csekély összeg, az alábbi példa mutatja meg leginkább.

Amennyiben őstermelőként 2019-ben 6 millió forintos árbevételünk volt, akkor ennek 15%-a, vagyis 900.000 forint után kell 18,5%-os adót fizetnünk. Ez ebben az esetben 166.500 forint, aminek a 10%-a nyugdíjjárulék. Tehát 6 millió forintos, éves árbevétel után 16.650 forintot kell befizetni évente.

Az az őstermelő pedig, aki 8 millió forint fölötti éves nettó árbevétellel rendelkezik, a mindenkori minimálbér 92%-ának 18,5%-át fizeti be.

A számítások szerint tehát 2020-ban őstermelőként csak arra van kilátásunk, hogy minimálnyugdíjat kapjunk, ami idén is mindössze 28.500 forint.

Mivel ennyi pénzből megélni lehetetlen, ezért mindenképp szükséges, hogy ezt a zsebben maradt plusz pénzt öngondoskodásra fordítsuk, vagyis valamilyen nyugdíjmegtakarítást indítsunk.

Nyugdíj megtakarítási lehetőségek

Háromféle nyugdíj megtakarítási típus ismert: az önkéntes nyugdíjpénztár (vagy röviden, ÖNYP), a nyugdíjbiztosítás, illetve a nyugdíj előtakarékossági számla (vagyis a NYESZ).

Őstermelőként bármelyiket elindíthatjuk. Az önkéntes nyugdíjpénztár és a nyugdíjbiztosítás esetében nem nekünk kell kezelni a megtakarításunkat; ezeket helyettünk profi szakemberek végzik. Azt azonban a szakemberrel együtt kell meghatároznunk, hogy mibe fektessük a pénzüket, és mekkora kockázattal.

A nyugdíj előtakarékossági számla tekintetében már kissé más a helyzet: ebben az esetben nekünk kell kezelni a számlánkat, befektetni a pénzünket – szakértői segítség nélkül. Ez persze, alapos pénzügyi ismeretek hiányában, meglehetősen kockázatos forma – így enélkül senkinek nem ajánljuk.

Az ÖNYP esetében a minimálisan befizethető összeg általában 4 ezer forinttól indul (ez az összeg a pénzintézettől függ), amit rendszeresen, havonta érdemes fizetni. Ha nyugdíjbiztosítást indítunk, akkor minimum 8-, de inkább 10 ezer forintos havi fix költséggel kell számolnunk. NYESZ esetében pedig csak rajtunk múlik, hogy mikor és mennyi pénzt fizetünk be.

Mindhárom esetben jogosultak lehetnénk az adókedvezményre. Ez azt jelenti, hogy az állam, évente „jutalmazza” azokat, akik nyugdíjmegtakarítást indítanak. Ebben az esetben ez az összeg az éves befizetések után járó 20%-os adóvisszatérítés. Ezt – azon felül, hogy kvázi „ingyenpénzről van szó” – azért is érdemes kihasználni, mert az adóvisszatérítés hozamai tovább gyarapítják a majdani nyugdíjunkat.

A visszatérítendő összegek egyébként konstrukciónként maximalizálva vannak, így következőképpen néznek ki:

  • önkéntes nyugdíjpénztár esetében az adóvisszatérítés mértéke évente maximum 150 ezer forint,
  • nyugdíjbiztosítás indítása esetén 130 ezer forintnál többet nem igényelhetünk vissza,
  • nyugdíj előtakarékossági számla fizetése során pedig éves szinten maximum 100 ezer forintra lennénk jogosultak.

Nem véletlen a feltételes mód, hiszen őstermelőként csak és kizárólag nyugdíjbiztosítás fizetése esetén használhatjuk ki az adóvisszatérítést. Ennek oka, hogy az adókedvezményt minden évben az SZJA-ból igényelhetjük vissza. Azonban, mivel őstermelőként nem fizetünk személyi jövedelemadót, így elviekben nem is élhetnénk az adóvisszatérítés adta lehetőségekkel.

Forrás: freepik.com

Hogyan kaphatok mégis őstermelőként évi 130 ezer forintos adóvisszatérítést?

Egy teljesen legális, jogi kiskapunak köszönhetően a kedvezményezett és a szerződő fél személye eltérő lehet.

Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy mi, őstermelőként fizetjük a nyugdíjbiztosítást, azonban egy házastárs, vagy közeli rokon tudja érvényesíteni az adókedvezményt. Erre egy olyan személyt érdemes találni, akiben maximálisan megbízunk, és fizeti a személyi jövedelemadót.

A 130 ezer forintos, maximális éves adóvisszatérítést havi 54.200 forint befizetésével tudjuk kihasználni. Azonban, ha nem tudunk ekkora összeget félretenni havonta, akkor se keseredjünk el, hiszen akár havi 10 ezer forint befizetésével is jogosultak lehetünk az adóvisszatérítésre: ebben az esetben például évi 24 ezer forintnyi adóvisszatérítés üti a markunkat.

Még nem késtünk el vele

Amennyiben eddig havonta 10 ezer forintot fizettünk, viszont szeretnénk egy nagyobb összeget is visszaigényelni, úgy erre is van még lehetőség. Ugyanis az év végéig befizetett, akár egyszeri, nagyobb összeg is ugyanúgy, beleszámít a jövő évi adóvisszatérítésbe.

Ha pedig gondolkodunk rajta, hogy időszerű lenne nyugdíjbiztosítást indítani, úgy ezt is érdemes még év vége előtt megtenni, és befizetni egy nagyobb összeget, hiszen már erre is jár a 2021. évi adóvisszatérítés. Amennyiben most indítunk számlát, és például egyszeri, 500 ezer forintot fizetünk be, úgy a 2021-es évben már ennek 20%-át, vagyis plusz 100 ezer forintot is kaphatunk állami támogatásként.

Hozzászólások

Kövess minket a legfrissebb sportos trendekért és inspirációkért a Facebookon is.