Permetezni muszáj

Egyre nehezebb a fertőző gombás betegségek, illetve a kártevők elleni védekezés. Sok zöldség és gyümölcs már terem, ezeket is védeni kellene, s még ott vannak a később beérő növények is. Itt az ideje a mik­ro­per­me­te­zésnek, a növénytakarásnak.

GazdanetO. Horváth György2020. 08. 06. csütörtök2020. 08. 06.

Kép: permetezés vegyszer növényvédelem tavasz Szabad Föld kert O Horváth György háztáji gazdasága konyhakert mezőgazdaság 2019 04 03 Fotó: Kállai Márton

Permetezni muszáj
permetezés vegyszer növényvédelem tavasz Szabad Föld kert O Horváth György háztáji gazdasága konyhakert mezőgazdaság 2019 04 03 Fotó: Kállai Márton

Sok panaszunk május óta nem lehet az időjárásra, mindig akkor esik, amikor kell. Más kérdés, hogy a gyakori felhőszakadások megnehezítik a kertészek életét, mivel utánuk a beiszapolódott talajt csak nagy munkával lehet ismét egészségessé tenni.

Ha elkerülte a kertünket a vízözön, az esőzések akkor is nagy odafigyelésre késztetik a kertészt. A csapadék, a párás hajnalok, aztán a nappali hőség szinte minden gombás, bakteriális kórokozónak ideális körülményeket teremt a szaporodáshoz.

Már szinte minden bortermő vidéken jelezték a lisztharmat járványszerű beindulását. E gomba, ha egyszer felüti a fejét a fürtökön, olyan kárt csinál, hogy később sem lehet a hatását mérsékelni. A bogyók bőrszövetét támadja, megvastagítja, s ha a fürt nem is pusztul el, később, a bogyónövekedés idején a parásodott részen elpattan a szem. A lisztharmatos bajt csak megelőzéssel lehet elkerülni, így aztán az őszi szüret előtt még legalább két, de inkább három permetezésre van szükség. Védekezni kell emellett a peronoszpóra, a szürke- és a feketepenész, a rovarkártevők ellen is.

Nagyon okosan kell kiválasztani a szereket: sokuknál az élelmezésügyi várakozási idő 3 hét, de többnél akár 30-50 nap is lehet. Tehát mindenki böngéssze át a használati utasításokat, illetve ügyesen próbálja megjósolni a szüret várható idejét, és ezeket összevetve végezze a permetezést. Mindez vonatkozik a zöldségeskerti fajainkra és a gyümölcsökre is.

A zöldségeknél különös figyelemmel kell eljárni a paradicsom és a burgonya esetében. Még mindig nagy az esélye a paradicsom- és a burgonyavész kialakulásának, ami akár 2-3 nap alatt elpusztítja a növényt. Ha lassabban is, de biztos véget jelenthet több más gombás kórokozó is. Védekezéskor egyrészt hagyományos, réztartalmú szereket, illetve felszívódó készítményeket is használjunk, felváltva.

A tökféléket a lisztharmat és a peronoszpóra támadja. Egyes hatóanyagok a permetezés után már akár 3-5 nappal lebomlanak, így ezeket alkalmazhatjuk az uborka, a tök és a cukkini folyamatos termésképzése közben is.

Az almamoly rajzása folyamatos, így ellene szintén érdemes állandóan védekezni. Szintén ismételni kell a varasodás elleni beavatkozást az almában és körtében egyaránt.

A korai őszibarackok már érnek, de a késői fajtáknál szintén a molykártétel ellen szükséges lépni felszívódó szerekkel. Nem szabad megfeledkezni egy kevésbé komolyan vett gombás betegség, a kajszinál és őszinél levéllukacsosodást okozó gomba elleni védekezésről, illetve a cseresznye, meggy lombját károsító blumeriellás levélfoltosságról sem.

Szinte lehetetlen

A múlt év után az idén is nagy gondot okoz, akár a termés harmadát is elviheti a moníliás gyümölcsrothadás. Minden érésnek induló és érő gyümölcsöt megrothaszt e két gombafaj okozta fertőzés. Sok kertész tehetetlenül tárja szét a karját: mindent megtett – ősszel és tavasszal lemosózott, év közben is kezelte az állományt, s most, érés előtt is külön monília elleni szerrel permetezett –, ám mindhiába. A Szabad Föld Kertjében is ez a helyzet: úgy tűnik, egyelőre nem találjuk a hatásos módszert, vegyszert az utóbbi években egyre több helyen fellépő károsító ellen.