Kevés szó esik a nyári aratáskor egyik növényünkről, holott a gazdák kedvence. A repcét a búzával egy időben vágják, nagy kérdés, hogy az előző szezonban nagy jövedelmet hozó termés ára miként alakul. Eddig jó volt a helyzet.

Repcetermés, meglepetésekkel

Néhány hete még égbe szökő repceárakkal ta­lálkozhattunk, most viszont megfordulni látszik a tendencia, sokan már mélyrepülést emlegetnek. Az elmúlt hetekben valóban történhetett valami, mert előfordult napi 10 százalékos áresés is, ami a korábbi tonnánkénti 550-560 eurós árat követően a 490-es szint alá is benézett.

Hogy mi lesz ebből, még nem tudni, ugyanis nagy kérdés, hogy az amerikai intézkedések hatása vagy Kína vételi dömpingje, illetve a leendő szójatermés mennyiben fogja meghatározni az árak alakulását. Mindenesetre a hét elejei lapzártánk idejére a repceár Európában ismét visszapattant az 520-530 eurós szintre.

Az esést segíti, hogy az észak-amerikai kormány úgy döntött, eltörli azon előírást, mely szerint az üzemanyagokba kötelező belekeverni a biohajtóanyagot. Ez a növényi olajok iránti kereslet csökkenését, nagy felszabaduló készleteket feltételez. Ez az igazi oka az áresésnek. Hogy meddig tart e hatás, nem tudni. Növelni kellene az árakat annak a ténynek, miszerint a globális készletek kimerülőben vannak, mindenki az új termésre – szója, repce, napraforgó, pálmaolaj – vár. Jobb szójatermést becsülnek a vártnál Amerikában, ami szintén az áresés felé ható erő.

Itthon már aratják a repcét, aminek nem tett jót a hideg, fagyos tavasz. Alacsonyabb hozamokat várnak amiatt, hogy kisebb és kevesebb elágazódást neveltek a növények. A júniusi kánikula, szárazság sem kedvezett a szemek fejlődésének. Aratási eredmények még nincsenek, de közepes termésnél nem várnak jobbat országos szinten. Ez viszont az árstabilizálódást segítheti.

Az viszont nem, hogy az elemzők szerint az Európai Unió egészének idei repcetermése nagyobb lehet a vártnál: míg néhány hete még összesen 16,8 millió tonnát becsültek, ma már 17 millióról szólnak a hírek. Ez 3,3 százalékkal nagyobb a tavalyi hozamnál.

Hozzászólások

Friss cikkek

Megjelent a Szabad Föld legújabb száma
2022.09.30.
Templomrombolók kora
Tanultak és szülnének
Legszebb perceink
Az Állatorvostudományi Egyetem és a Rákvakcina BVM Kft. együttműködik egy új kutatás érdekében
Látásmódok találkozása
Hogyan lehet csatlakozni a Mediaworks Tehetséggondozó Programjához?
Újabb kurzust indít a Mediaworks Tehetséggondozó Program
2022.09.23.
Lúdas Matyi – fóliában
A Gymnema Sylvestre 6 lenyűgöző egészségügyi előnye
Pletykák kereszttüzében
Hívogató kéz a hegyen
Nem hallgatni, beszélni
Kövess minket a legfrissebb sportos trendekért és inspirációkért a Facebookon is.