Sokoldalú csipkefa

Az észak-amerikai eredetű fehér akác máig ellentmondásos fafajunk, amely pedig legalább annyira magyarrá lett az évszázadok során, mint a dél-afrikai muskátli.

GazdanetValló László2020. 05. 21. csütörtök2020. 05. 21.

Kép: akácfa invazív faj irtás erdő tüzelő virágzás 2014 05 03 Fotó: Kállai Márton

Sokoldalú csipkefa
akácfa invazív faj irtás erdő tüzelő virágzás 2014 05 03 Fotó: Kállai Márton

Bizonyság erre számos tájneve is, így az ágácafa, a csipkefa, sőt a magyar fa. Amikor a XVIII. században Tessedik Sámuel betelepítette a fában szegény Alföldre, mindenki örült, hogy végre akadt egy fa, amelyik a rossz szerkezetű, szikes, sülevényes talajú, kevés csapadékú alföldi tájakon is jól megél.

Homokot köt meg, tűzifát, oszlopot, szőlőkarót ad, ráadásul kitűnő méhlegelő is. A vé­lemény akkor kezdett megváltozni róla, amikor egyre nyilvánvalóbbá lett az őshonos fafajokat is kiszorítani képes, erőszakos természete.

Kiderült az is, hogy nem alkalmas erdei fának, mert aljnövényzetében nem kívánatos, idegenhonos lágyszárú évelők vetik meg a lábukat, de erdő formában maga az akác is visszaesik a fejlődésében. A visszaszorítását követelő hangok egyre erőteljesebbé váltak, különösen a 2010-es évek elején, amikor megjelent az Európai Unió rendelete az idegenhonos, betolakodó fajok terjedésének megelőzéséről.

Merthogy az akác is ezek közé tartozik, noha nem tehet róla, hogy behozták, mint ahogyan arról sem, hogy egykor örültek neki, most meg ellenségnek kiáltják ki.

A méhészek azonban kitartottak mellette, mégpedig olyan sikerrel, hogy 2014-ben az akácméz mellett – magyar akác néven – a fehér akácot is hungarikummá nyilvánították.

Mára a kedélyek lecsillapodtak, kiirtását senki nem szorgalmazza. Egyetértés született további terjedésének meg-akadályozására, illetve a mai igényeknek megfelelő, jó mézelő fajták, fajtajelöltek termesztésbe vonására (Turbo akác, Rózsaszín AC, Mézelő AC, Mézelő illatos).

Méhészek aranya

Az akácméz a hazai méhészek számára a legnagyobb bevételi forrás. Nektárja sűrű, cukortartalma nagy (55-60 százalékos), így évekig is folyékony marad. (A benne lévő cukor 80 százaléka gyümölcscukor.) A magyar akácméz kiváló minőségű, keresett exportcikk, főként a németek, franciák, olaszok, britek veszik.

Kiváló íze mellett fertőtlenítő hatású és köhögéscsillapító. De gyógyhatású maga az akácvirág is: étvágyjavító, vizelethajtó, görcsoldó. Sajnos a jelek szerint a tavaszi lehűlések jelentős kárt okoztak a fagyérzékeny virág-rügyekben, így az idén kevesebb és gyengébb minőségű méz várható.

 

Ezek is érdekelhetnek