A korábbi háromszorosát, 9 ezermilliárd forintot lehet a magyar élelmiszer-gazdaságra költeni, és ha ezzel nem tudjuk a magyar mezőgazdaságot modernizálni, akkor semmivel sem – jelentette ki Orbán Viktor miniszterelnök azon a fórumon, ahol a Magosz és az agrárkamara áttekintette az elmúlt évek agrártörténéseit.

Stratégiai kérdések a mezőgazdaságban

2010 és 2020 között a mezőgazdasági kibocsátás 29, az egy hektárra jutó hozzáadott érték pedig 45 százalékkal emelkedett. A mezőgazdaság jövedelmezősége 2010 és 2021 között több mint a kétszeresére nőtt, ami az Európai Unión belül is a legjobb teljesítmény.

A 2010-es 40 milliárd forint után 2020-ban már 256 milliárdot fordítottak a gazdálkodók új gépek beszerzésére. Fontos, hogy a gazdasági társaságok továbbra se szerezhessék meg a termőföld tulajdonjogát.

A miniszterelnök szerint a vidék népességmegtartó erejével viszont nem állunk jól. A következő években mind a 173 járásban biztosítani kell a falvakban is a munkalehetőséget, magas színvonalú egészségügyi ellátást, jó közoktatást, szabadidős lehetőségeket és megfelelő infrastruktúrát, beleértve az internetelérhető­séget.

Egy év, 43 ezer forint

A novemberi 370 951 forintról decemberre 438 158 forintra ugrott az átlagbér a mezőgazdaság, erdőgazdaság, halászat összevont kategóriában – derült ki a Központi Statisztikai Hivatal keresetekről szóló gyorstájékoztatójából.

A látványos növekedés nagyrészt az év végi jutalmakkal magyarázható. Az előző év azonos időszakához képest ez 11 százalékos növekedést jelent, akkor még kereken 394 697 forint volt a havi bruttó átlagkereset ebben a nemzetgazdasági ágazatban.

A január–december időszakra kumulált átlagbér 345 039 forint volt a mezőgazdaság, erdőgazdaság, halászat összevont kategóriában, ez az egy évvel ezelőtti hasonló időszakkal összevetve 7,8 százalékos növekedés.

Orbán Viktor kiemelte, hogy a következő évek egyik legnagyobb kérdése a nemzeti élelmiszeripar megteremtése. Fejleszteni kell az ágazatot és elérni, hogy a magyar tulajdonú vállalkozások aránya elérje a 80 százalékot, ugyanekkor a boltokban lévő élelmiszerek aránya is 80 százalék legyen. Ehhez persze pénz kell, ami pedig – köszönhetően annak, hogy a kormány a korábbi 17,5-ről 80 százalékra emelte az uniós források nemzeti kiegészítését – rendelkezésre áll.

A korábbi háromszorosát, 9 ezer­milliárd forintot lehet a magyar élelmiszergazdaságra költeni, és ha ezzel nem tudjuk a magyar mezőgazdaságot modernizálni, akkor semmivel sem – jelentette ki a miniszterelnök.

Hozzászólások

Friss cikkek

Ázott karton
Nincs megállás
Súlyosan beteg gyerekek üzennek barátaiknak Mikulásra
A gól a labdától is függ?
Mindannyiunk életét érintő döntéseket befolyásolhat az idei népszámlálás
Ha jót adunk, jót kapunk
Cserépedények hazája
Megjelent a Szabad Föld legújabb száma
Két és fél évezred csodája: a szőnyeg
2022.12.02.
A hallgatag zseni titkai
Tücskök és hangyák
Aranyhomok Oázissal
Évforduló északon
Beszédes királyi gének
Kövess minket a legfrissebb sportos trendekért és inspirációkért a Facebookon is.