A nehéz időkben jön leginkább jól a segítség. A következő időszakra ez kiemelten igaz a mezőgazdaságban, különösen az állattenyésztésben. Úgy tűnik, a támogatásokkal nem lesz gond e téren.

Stratégiai lépések kellenek

Május 5–7. között rendezték meg az Alföldi Állattenyésztési és Mezőgazda Napok Szakkiállítás és Vásárt. Ez már a 29. volt a sorban, és bizton állítható, hogy az állattenyésztők legnagyobb felvonulása, ünnepe és szakmai találkozója ez az esemény.

– Az állattartók számíthatnak a magyar kormányra – szögezte le Nagy István agrárminiszter a megnyitón Hódmezővásárhelyen. Már csak azért is, mert a kormány elkötelezett az élelmiszer-termelés biztonságának megőrzése mellett, mivel ez az ország stabilitásának egyik záloga. Ehhez viszont az kell, hogy itthon legyen elég állat megfelelő fel­dolgozókapacitás mellett. Szükséges, hogy e két ágazat javítsa a hatékonyságát, amihez a következő évek támogatási rendszere teremt megfelelő hátteret. Ugyanakkor az is igaz, hogy nem csak a támogatás számít: az alkalmazkodóképesség része a piaci érvényesülés, amelyben igen fontos a termékpálya szereplőinek piaci alapú összefogása, a szakmai tudás, az innovatív gondolkodás.

A támogatási háttérről Nagy István kifejtette: 27 pályázati felhívás jelent meg eddig, elindítva az uniós csatlakozás utáni legnagyobb mezőgazdasági fejlesztési programot. Csak a beruházási pályázatokra 1600 milliárd forintnyi igény érkezett be, ami 500 milliárd forinttal több a meghirdetettnél, ezért meg kellett emelni a kereteket.

Több mint 1000 milliárd forintnyi beruházási támogatást, továbbá 450 milliárdnyi agrár-környezetgazdálkodási és ökológiai gazdálkodást segítő dotációt helyeztek ki – jelentős részben állattartókhoz – az elmúlt hetekben. A következő időszak legfontosabb kihívása, hogy a gazdálkodók élni tudjanak a lehetőségekkel – hangsúlyozta a miniszter.

Hozzászólások

Friss cikkek

Piroska és a juhászok
Konténerek vízen és szárazföldön
Mivel horgássz hideg vízben? – Ellenállhatatlan hideg vízi aromák
A Szabad Föld az AGROmashEXPO vendége volt
Megjelent a Szabad Föld legújabb lapszáma
2023.01.27.
Használjuk a hideget
Ne várjon, amíg késő lesz!
Szerdától látogatható 41. AgromashExpo és AgrárgépShow
Meghallgat, társalog, inspirál és elkísér
Eltávozott az isteni Lollo
Az elfelezett alma
Protokoll síron innen és túl
Júniusig lehet pályázni
2023.01.20.
Kövess minket a legfrissebb sportos trendekért és inspirációkért a Facebookon is.