Szabaduljunk a fák kártevőitől!

Most érdemes kihelyezni a fák törzsére a rovarfogó papírokat.

GazdanetO. Horváth György2020. 10. 21. szerda2020. 10. 21.

Kép: Bócsa, 2008. február 28. Lemosópermetezés. Fotó: Ujvári Sándor

Szabaduljunk a fák kártevőitől!
Bócsa, 2008. február 28. Lemosópermetezés. Fotó: Ujvári Sándor

Ahogy közeleg a hidegebb idő, azaz megyünk az igazi őszbe, úgy vonulnak el télire kertünk kártevői is. Például a molyfélék, me­lyek közül sok a gyümölcsfáinkat is károsítja. Ezek ellen jól be­vált fogással védekezhetünk, azaz gyéríthetjük a számukat.

Most érdemes kihelyezni a fák törzsére a rovarfogó papírokat. Nagyobb hullámkarton dobozokból vágjunk 20-30 centi vastag csíkokat, olyan hosszúakat, melyek a fák törzsének kerületével azonosak. Ezeket egy erősebb dróttal, madzaggal kötözzük a törzsre.

Aztán csak várnunk kell néhány hétig, majd a papírt szedjük le és égessük el. Ha szétszedünk egyet, meglepő, hogy mennyi faj húzódik be a likacsokkal, búvóhelyekkel teli papír­csí­kokba!

Persze, amint megjön az első fagy, ami szinte napok alatt letakarítja a bokraink és fáink leveleit, ne feledkezzünk meg a lemosó­per­me­tezésről sem. Az idén elég nagy volt a gombák, levél- és pajzstetvek, molyok nyomása, azaz a kórokozók és a kártevők több hullámban, nagy számban, jelentős területen károsíthatták növényeinket.

Nem szabad kihagyni ezt az olcsó és egyszerű beavatkozást, mert számottevően gyéríthetjük az áttelelés előtt álló rovarokat, gombákat, baktériumokat. Ha tavasszal megismételjük a nagy dózisú kezelést, szinte biztos, hogy a jövő évi szezonban jóval kevesebb bajjal kell majd megbírkóznunk

Ezek is érdekelhetnek