Szezonális kedvenc, s még pálinka is készül belőle

A szamóca nemcsak ízletes, üdítő gyümölcs, hanem értékes a beltartalma is.

GazdanetValló László2020. 06. 04. csütörtök2020. 06. 04.

Kép: Katlan Tóni étterem vendéglő vandéglátás gasztronómia veresegyháza eper 2015 03 25 Fotó: Kállai Márton

Szezonális kedvenc, s még pálinka is készül belőle
Katlan Tóni étterem vendéglő vandéglátás gasztronómia veresegyháza eper 2015 03 25 Fotó: Kállai Márton

Átlagos szamócaterméssel számolnak a szakemberek, a tavalyihoz képest az árakban sem várható jelentős változás. Igaz ugyan, hogy a szabadföldi állomány harmadának virágait megcsipkedte a tavaszi fagy, ez azonban nem okoz számottevő terméskiesést. Az aszályos időszak sem okozott gondot, hiszen a szamóca öntözött kultúra.

Így az idén is 10-12 ezer tonna hazai termésre számíthatunk a 700 hektárról, melynek 60 százalékát fólia alatt, a fennmaradó kisebbik részt szabadföldön termesztik.

A nemzeti fajtajegyzékben több mint negyvenféle szamóca szerepel, köztük a Honeoye, az Elvira, a Clery, a Senga Sengana, a Florence fajták a legkedveltebbek közé tartoznak.

A szamóca nemcsak ízletes, üdítő gyümölcs, hanem értékes a beltartalma is. Termése C-vitaminban, vasban, káliumban gazdag, ugyanakkor szervessav-, cukor- és pektintartalma is jelentős. A friss gyümölcs hatóanyagai serkentik az emésztést, oldják a fogkövet.

Fontos tudni, hogy a termés nem utóérő, így csak teljes érésben lenne szabad betakarítani. (Ne higgyünk a piaci kofának, ha azzal kínálja a félérett szamócáját, hogy majd otthon megérik.)

A házi kertben minden esetben várjuk ki a teljes érést. Legkorábban akkor szedjük, amikor a termés már nem harmatos (mert a nedves szamóca hamarabb romlik).

Szüretkor fogjuk két ujjunk közé a gyümölcs kocsányát és körömmel csípjük el, mert így a növényt és a termést is kíméljük. A friss gyümölcsöt fogyaszthatjuk önállóan vagy valamilyen tejtermékkel kiegészítve.

Mivel kevés kalóriát tartalmaz, a diétás étrendbe is beilleszthető. Előfordulhat, hogy egyes embereknél (gyerekeknél) allergiát vált ki. Ennek az oka azonban nem az, hogy a földön terem (noha szükséges alaposan megmosni), hanem a gyümölcsön lévő apró aszmagtermések váltanak ki ilyen tüneteket.

Joghurtos szamócaturmix

Hozzávalók: 40 deka szamóca, 4 deci natúr joghurt, 2 teáskanál porcukor, egy teáskanál citromlé, fél kiskanál fahéj. A szamócát lecsumázzuk, megmossuk. Néhány szemet vágjunk kockákra, hintsünk meg porcukorral és hagyjunk állni. A többit turmixoljuk össze a joghurttal, és ebbe szórjuk bele a felkockázott gyümölcsdarabokat és a fahéjat. Az így készült elegyet tejjel vagy vízzel hígíthatjuk, ízlés szerint. Tálaláskor tejszínhabbal, félbevágott szamócákkal „erősíthetjük” a turmixot.