Tanösvényprogrammal jubilál az állattenyésztési napok

Kerek évfordulót ünnepel a magyar mezőgazdaság egyik legnagyobb jelentőségű szakmai találkozója: 30 éves az Alföldi Állattenyésztési és Mezőgazda Napok Szakkiállítás és Vásár, melyet idén május 4-6-án rendez meg a hódmezővásárhelyi Hód-Mezőgazda Zrt.

GazdanetPR cikk2023. 04. 20. csütörtök2023. 04. 20.

Kép: Szükemarha gulya Lenner Ádám Tiszatáj Közalapítvány Szamárhát tanya Kesznyéten szürkemarha, bivaly: Kobold (0250) és Monszter (0121) 2019.08.15 fotó: Németh András Péter, Fotó: Nemeth Andras Peter +36208281361

Tanösvényprogrammal jubilál az állattenyésztési napok
Szükemarha gulya Lenner Ádám Tiszatáj Közalapítvány Szamárhát tanya Kesznyéten szürkemarha, bivaly: Kobold (0250) és Monszter (0121) 2019.08.15 fotó: Németh András Péter
Fotó: Nemeth Andras Peter +36208281361

 

Újdonsággal rukkol elő az európai hírű állattenyésztési napok egyébként is gazdag programkínálata. A május 4-e és 6-a között tartott rendezvényen első alkalommal szervezik meg a Tanösvényprogramot, mely a rendezvény teljes időtartama alatt látogatható a Hód-Mezőgazda Zrt. Aranyág kert 71. szám alatti kiállítási centrumában.

Családi talaj- és növényvizsgálat

-Komplex rendszert mutat be az informatív Tanösvényprogram, amelynek alapja a talaj; ez köti össze a növénytermesztési és az állattenyésztési ágazatot. A Hód-Mezőgazdánál mindkét ágazat szorosan egymásra épül, közös céljuk a magas szintű talajművelés, növényápolás- és termesztés, takarmánybiztosítás. Erre hívja fel a figyelmet a talajadottságokat és a bennük rejlő termesztési lehetőségeket bemutató 6-7 állomás – fogalmazott Kurusa Tamás, a Hód-Mezőgazda Zrt. vezérigazgató-helyettese.

A talajváltozásból eredő talajművelés új kihívásait is felvázoló Tanösvényprogram nemcsak a növénytermesztő és állattenyésztő szakembereknek ígérkezik érdekesnek, hanem a kisgyerekes családok számára is, hiszen például mikroszkópos növényvizsgálattal és szakvezetéssel is készülnek a szervezők a 30-45 perc alatt kényelmesen körbejárható tanösvényen.

Ország-világ csodájára jár

Az állattenyésztő szakma számára ma már európai hírű kiállítást a Magyar Állattenyésztők Szövetségének és tagszervezeteinek társrendezésében a kezdetektől a hódmezővásárhelyi Hód-Mezőgazda Zrt. szervezi meg, 1994 óta a kiállítás a magyar mezőgazdaság egyik legnagyobb jelentőségű szakmai találkozójává vált.

Az állattenyésztési napok teremtette meg Magyarországon az újkori állatkiállítások kultúráját, s vezette be az állatbírálatokat a legfejlettebb állattenyésztő országok mintája alapján. Nem csoda, hogy a környező országokból is évről évre szép számmal érkeznek látogatók Hódmezővásárhelyre.

Kuriózum a nagy létszámú, széles választékú, őshonos, és a szinte valamennyi mai modern, intenzív hasznosítású, sokszor másutt nem látható, különleges tenyészállatot felvonultató mustra. Az autentikus állatbemutató helyszínek tökéletes hangulatot teremtenek a vidék legnagyobb mezőgazdasági szakmai találkozójának, ahol az állattenyésztés nyolc ágazata: a ló-, a szarvasmarha-, a sertés-, a juh-, kecske-, a baromfi- díszbaromfi-, és nyúltenyésztők, a halászat, vadászat, valamint az állattenyésztés és az ahhoz kapcsolódó növénytermesztés szakiparának legjelesebb képviselői mutatkoznak be.

Szakmai mustra és eszmecsere

A messze földön híres show-bírálatokért, a tenyészállat-árverések izgalmáért tízezrek utaznak Hódmezővásárhelyre, ahol képet kaphatnak a hazai állomány élvonalának aktuális állapotáról, a piaci helyzetről is, illetve az állattenyésztéshez kapcsolódó korszerű növénytermesztési gépeket is megcsodálhatják. Idén a látogatók találkozhatnak egy Guinness-világbajnokkal is: Marton János kézi birkanyíró éppen 20 éve tartja világrekordját. Az állattenyésztési napok évtizedek óta a szakmai eszmecsere, a jó és korszerű megoldások kiváló terepe. Ezért a hazai mezőgazdaság jelentős része – a szaporodásbiológiától az állatgyógyászatig, a tartástechnológián át a takarmányozásig, az állattenyésztéshez szükséges szakterületek képviselői, vetőmag előállítók, műtrágya forgalmazók, gépgyártók és – forgalmazók, a különböző technikák és technológiák képviselői – megjelenik a seregszemlén.

Május 4-én, csütörtökön Állategészségügyi kihívások és megoldások a gazdasági haszonállat-tartásban című szakmai konferencián az Állatorvostudományi Egyetem felkért előadói hallgathatók meg.

A mindhárom napon 9-18 óráig tartó rendezvény – szokás szerint – a családi szabadidős tevékenységeknek is hódol: lovas- és kutyás bemutatók, lovas fogatok és ugróversenyek, rajz- és főzőverseny színesíti a programot.

A részletes programért mellékeljük a plakátot és a helyszínrajzot!

Ezek is érdekelhetnek