Tavaszi pályázat ültetvényekhez

Az Agrárminisztérium április 20-án hirdeti meg az új ültetvénytelepítési pályázatot 15 milliárd forintos kerettel. A kiírás az ültetvények korszerűsítését és telepítését segíti, amivel a gyümölcstermelők bő kilenctizede élni akar.

GazdanetO. Horváth György2021. 03. 01. hétfő2021. 03. 01.

Kép: Gyümölcsfa almafa körtefa munka a földeken termöföld kistraktor Takács János Rakamazi almatermesztö 2014.04.09. fotó: Németh András Péter, Fotó: Nemeth Andras Peter

Tavaszi pályázat ültetvényekhez
Gyümölcsfa almafa körtefa munka a földeken termöföld kistraktor Takács János Rakamazi almatermesztö 2014.04.09. fotó: Németh András Péter
Fotó: Nemeth Andras Peter

Egy felmérés szerint az ültetvényesek szűk ötöde támogatás nélkül is belevág ilyen beruházásba. A kertészek fele viszont csak uniós és állami források felhasználása mellett hajlandó pénzt szánni a korszerűsítésre.

Korszerű termesztéstechnológiák alkalmazása, a fajtaválaszték korszerűsítése, a termésátlagok és a minőség javítása, az öntözött ültetvények területének növelése a célja az Ag­rár­minisztérium április 20-tól meghirdetett pályázatának. A dátum messzinek tűnik, ám egy ültetvény kialakítása, átalakítása megfelelő tervezést igényel, így az érdeklődők felkészülhetnek a lehetőségre és idejében léphetnek.

A Vidékfejlesztési Program forrásaiból finanszírozott, a gyümölcs- és gyógy-, aroma-, fűszernövény-ültetvények telepítését támogató új pályázatból a nyertesek az idei őszi telepítési szezonban kezdhetik el az új ültetvények munkálatait.

Nem­csak új telepítésre adnak pénzt, hanem az ültetvényekhez tartozó öntözésre, továbbá a káros éghajlati hatások csökkentését lehetővé tevő rendszerek kiépítésére, valamint a betakarítást segítő eszközök, gépek beszerzésére is.

Vélhetően nagy lesz az érdeklődés. A FruitVeB Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet és Terméktanács szerint a felmérésben részt vett tagjaik 91,9 százaléka indulna ilyen pályázaton.

A legtöbben ültetvénygépesítést terveznek, illetve a zöldmezős gyümölcstelepítésben is valamivel többen gondolkodnak, mint az ültetvény kivágása utáni új telepítésben, míg a válaszolók egyharmada a meglévő ültetvényét korszerűsítené. A megkérdezettek csaknem felénél szerepelt az alma a telepítendő gyümölcsök között, majd szilva, meggy, kajszibarack a sorrend.

Az ültetvényesek több mint nyolc százaléka akkor is végrehajtja a fejlesztést, ha nem nyer a pályázaton, ezért a munkákat már az elbírálás előtt elkezdi. Körülbelül ugyanennyien szintén a pályázat eredményétől függetlenül fejlesztenek, de a kezdéssel megvárják a döntést. Több mint 47 százalékuk viszont nem hajtja végre a beruházást, ha nem kap támogatást.

Ezek is érdekelhetnek