Téliesítsünk a kertben

Megjöttek a fagyok, s habár nem lehetetlen, de már igen kevés földforgatással járó munka akad a kertben. Eljött az ideje a rendrakásnak, a téliesítésnek.

GazdanetO. Horváth György2021. 12. 27. hétfő2021. 12. 27.
Téliesítsünk a kertben

Már hetek óta az ország nagy részén jellemzőek a hajnali fagyok, de nagyobb hidegek is várhatók. Aki még nem tette meg, most már tényleg téliesítse a kerti csapokat: az alsó fagytalanítóval engedje le a vizet a csőből és hagyja nyitva a csapot, hogy a legkisebb víz se maradhasson, fagyhasson meg benne.

Hasonló ok miatt érdemes az összes vegyszert, a különféle folyékony talajoltó bakté­riumos- és műtrágyásflakont eltárolni olyan helyre, ahol nem érheti fagy és a háziállatok sem nyúlhatnak hozzá. Jó megoldás ládába gyűjteni és magas polcon elhelyezni ezeket.

A megmaradt, illetve a szezonban gyűjtött vetőmagvainkat is tegyük biztos helyre. Nem kell a fagytól félteni, de az egerektől, molyoktól igen! Ezért érdemes jól záródó fémdobozba rakni és száraz helyen tárolni mindet.

Az utolsó falevelek is mostanában hullottak le. Sokan nem gereblyéznek, hanem a fűnyíróval mennek át a gyepen, s így gyűjtik össze a lombot. De ezzel vége is a gép idei munkájának. Ideje téliesíteni ezt is, illetve minden olyan gépünket, amely benzinmotorral, akkumulátorral, villannyal működik. Aki 95-ös benzint használt, az feltétlenül, aki 100-as üzemanyaggal hajtotta a gépeit, annak is ajánlott a rendszerből a megmaradt naftát eltüntetni.

A legegyszerűbb, ha addig járatjuk a gépet, míg ki nem fogy a benzin. De leengedni sem bonyolult, és ha üresnek is látjuk, azért még egy kicsit mozgassuk meg a gépet, hogy a tankból és a porlasztóból kifolyjon az utolsó csepp is. A 95-ös benzinnel van gond: már nagyobb alkoholmennyiséget tartalmaz, ami sokáig állva kikezdheti a tömítéseket, csöveket. Álláskor a 10 százaléknyi alkohol elválik a benzintől, kirakódás, zselésedés indulhat el, ami eltömítheti a rendszert.

A gépek munkarészeit, a vágóéleket, a láncot, a láncházat stb. ilyenkor alaposan tisztítsuk meg, érdemes egy kicsit átolajozni. Tegyük száraz helyre a gépet, hogy e fontos alkatrészek ne rozsdásodhassanak. Akinek karácsony előtt van rá ideje, megejtheti a gépekben a motorolajcserét is.

A leengedett benzint, illetve a marmonkannákban maradt üzemanyagot sem érdemes tárolni, az autónkba öntve használjuk el. A kannát hagyjuk szárazon tavaszig, mert különféle kirakódások gyűlhetnek fel, s ha az új szezonban ebből töltjük fel a gépet, szinte biztos, hogy dugulást okoz.

Ezek is érdekelhetnek